Domorodci na Sibiři našli mimořádně zachovalé ostatky mamuta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Vědci v Rusku se radují z jedinečného nálezu - z dobře zachovalých ostatků dospívajícího mamuta, jehož stáří se odhaduje na 40 tisíc let. Díky sibiřskému podnebí přečkala do dnešní doby nejen kůže a kosti, ale také svaly a některé vnitřní orgány, uvedla to agentura DPA.

„Jedná se o dospívající zvíře, takový nález se dlouho nestal,“ řekl Genadij Bojeskorov z ruské akademie věd. Odborníci odhadují, že v době smrti bylo mamutovi asi deset let a vážil asi 200 až 250 kilogramů.

Podrobnější výzkumy začnou v březnu příštího roku, kdy se do oblasti sjedou vědci z celého světa. Budou mezi nimi mimo jiné paleontologové i genetici.

Nezvyklý nález učinili domorodí lovci již v srpnu. „Ihned věděli, že je to mamut. Poté ho přenesli do vesnice a uložili ho v kůlně, kde skladují ryby a maso,“ řekl Bojeskorov. Domorodci ho nyní vědcům předali.

Ostatky domorodci nalezli v jeskyni na pobřeží Severního ledového oceánu nedaleko rybářské vesnice v Sašské republice na ruském Dálném východě. Mamut byl na počest místa nálezu překřtěn na Jukku.

Na Sibiři, kde díky klimatickým změnám taje dříve trvale zmrzlá půda, se v poslední době povedlo najít několik zajímavých mamutích nálezů, připomněla DPA.