Dům hrůzy je na prodej

Prackovice na Litoměřicku si znovu připomněly sourozeneckou vraždu. Viníka nyní poslal soud za mříže.

V oknech zašedlé závěsy, na terase bodláky a kopřivy a na zrezivělém zábradlí cedule s nápisem objekt na prodej. Tak dnes vypadá jednopatrový dům v Prackovicích na Litoměřicku, kde se o Vánocích v roce 2008 stala sourozenecká vražda. Vraha, který surově ubil vlastní sestru židlí, poslal minulý týden ústecký soud na třináct a půl let za mříže. I po dvou letech od tragédie je dům prázdný.
„Prodávám ho pod odhadní cenou, protože horní byty jsou hodně zchátralé a je potřeba udělat nový rozvod vody,“ říká současný majitel nemovitosti Jan Lebl z Prahy. O události, která se v domě odehrála, ale sám nemluví. Nakonec přece jen přiznal. „Potřebuji se domu zbavit. O vraždě vím, ale to by odradilo případné kupce. Mám ho v nabídce už dva roky, ale zatím o něj nikdo nemá zájem,“ svěřil se Lebl.
V domě bydlela pětapadesátiletá Drahuše Bláhová se svým o pět let mladším bratrem Petrem Bláhou. Sourozence znal v Prackovicích každý.
„Drahušku si pamatuji ještě z dob, kdy žila v Ústí. Byla trochu mentálně zaostalá, ale jinak hodná,“ uvedl Antonín Kajzr z Prackovic.
Událost jím otřásla. Stejně tak i pěti sty obyvateli vesnice, kteří se o tragédii dozvěděli. „Že se hádali, to v obci tušil každý. Ale že by byl schopný něčeho takového, to bych si nepomyslel. Poslední rok jsem k nim na návštěvy už ani nechodil. Měli doma strašný nepořádek. Myslím, že o domácnost se moc nestarali,“ doplnil Kajzr.

Vztek vybil na sestře. Umlátil ji židlí

Ústecký soud uzavřel případ vraždy v Prackovicích. Viník zůstane i po uplynutí trestu v ústavu.
Drahuše Bláhová měla mentální postižení od narození. Lékaři ji v dospělosti prohlásili za nesvéprávnou a starala se o ni matka. Obě žily v malé vesnici Prackovice na Litoměřičku. Když matka v roce 2004 zemřela, lékaři svěřili opatrovnictví Petru Bláhovi, o pět let mladšímu bratrovi nesvéprávné ženy. Ten o čtyři roky později svoji sestru brutálně zavraždil. Ženě bylo pětapadesát let. Podobnou tragédii místní nepamatují.
„S tím opatrovnictvím to byla asi největší chyba. Bláha vychodil sedmou třídu zvláštní školy a začal mít problémy s alkoholem. Takovému člověku bych péči nesvěřil,“ říká Antonín Kajzr z Prackovic, který oba sourozence znal.
Podle něj se Bláha k sestře přistěhoval z Ústí, protože ve městě kvůli neplacení nájemného přišel o byt. Sourozenci žili z invalidního důchodu Bláhové, který byl zhruba devět tisíc korun. „Bláha nepracoval, ale na chlast měl. Když jsem ho potkal, byl opilý. Častokrát zapomínal nákup ve vlaku, takže mu ho lidé museli přinést až domů,“ vzpomíná na soužití sourozenců Kajzr. Co bylo příčinou vraždy v osudný den 23. prosince 2008, se dodnes nepodařilo objasnit. Bláha totiž při jednání ústeckého krajského soudu odmítl vypovídat.

Několikahodinová smrt

Podle výpovědí svědků z Prackovic to byla mužova těžká závislost na alkoholu a jeho sklony k násilí. „Drahuši jsem viděl tak dvakrát třikrát do roka. Pokaždé měla na tváři nějaké modřiny. Oba se často hádali a Bláha jí v opilosti vyhrožoval zabitím,“ vypověděl například u soudu Aleš Zrůst.
Mrtvou Drahuši Bláhovou našli policisté v jejím domě předloni na Štědrý den. Bláha se ještě ten den policistům přiznal. Umlátil ji židlí, když ležela na podlaze. Podle policejního lékaře měla žena množství ran v obličeji, na prsou, po rukách a na nohou. Na zranění umírala v bolestech několik hodin. Policisté při vyšetřování zjistili, že se Bláha den před vraždou opíjel hned v několika hospodách.

Doživotní izolace

„Čin spáchal obzvlášť trýznivým způsobem. Věděl, jak sestru ubil a v jakém stavu ji zanechal, “ uvedla předsedkyně senátu ústeckého krajského soudu Věra Benešová.
Ani po skončení trestu se Bláha na svobodu nedostane. Přestěhuje se do ústavu. Léčit ho podle odborníků nemá cenu. „Když je opilý, je nebezpečný a není šance, že by se závislosti zbavil,” shodují se psychologové i psychiatři.