Evropské dotace: šest projektů neuspělo. Sedm ano

Stavba nových mateřských škol nebo rozšiřování stávajících budov není rozhodně levná záležitost.

Zastupitelům obcí a měst na ně většinou nestačí peníze. Starostové proto hledají dotační možnosti, ze kterých by mohli stavbu zaplatit. Jak ale potvrdil starosta Březnice Josef Hutěčka, na úspěch mají jen malou šanci.

V Březnici připravili dva projekty na rozšíření mateřské školy. V posledních letech totiž odmítají při zápisu šest až sedm dětí. Nejdřív připravili ambiciózní velký projekt na přístavbu školky za patnáct milionů korun. Pak se rozhodli vytvořit ještě alternativní levnější variantu. Problémy by jim vyřešila i půdní vestavba za pět milionů korun. Oba projekty ale zůstaly jen na papíře.

„Jsme malá obec a ze svého rozpočtu takovou stavbu zaplatit nezvládneme. Se žádostí o dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava jsme neuspěli, a tak jsem obcházel všechna ministerstva, úředníky i politiky a hledal jiný dotační titul, ze kterého bychom mohli stavbu financovat. Žádný ale neexistuje,“ uvedl Josef Hutěčka.

Březnická školka má i nadále nedostačující kapacitu osmadvacet dětí a rodiče musí hledat jiná řešení.

Společně s Březnicí žádali o dotaci na školku představitelé dalších dvanácti obcí Zlínského kraje. Mezi odmítnutými byla například i Hvozdná, která ale nakonec stavbu uskuteční. Ovšem jen díky půjčce.

„Ve Zlínském kraji do Regionálního operačního programu Střední Morava předložili zástupci obcí celkem třináct projektů na dostavbu či rozšíření mateřské školy. Z toho jich bylo schváleno sedm, celkem za více než pětačtyřicet milionů korun,“ uvedla mluvčí Úřadu Regionální rady Střední Morava Renata Škrobálková. Většina mateřských škol, které dotace získaly, už slouží svému účelu. Ve svých projektech měly některé školky zahrnuto také zapojení zdravotně postižených.

Například projekt nástavby a stavebních úprav mateřské školy v Polešovicích na Uherskohradišťsku zahájili v únoru 2010 a dokončili v listopadu 2011. Původní kapacita mateřské školy byla pětasedmdesát dětí a nestačila. V posledních dvou letech musela školka děti odmítat.

„Rodiče měli zájem o umístění handicapovaných dětí, na které nebyla školka přizpůsobená. Navrhli jsme nástavbu jedné třídy s kapacitou pětadvacet dětí. Došlo i ke stavebním úpravám, aby zde mohly docházet handicapované děti,“ uvedl starosta Polešovic Michal Zapletal.

Zapojení zdravotně postižených do svého projektu zahrnula i obec Hovězí na Vsetínsku. Kapacita školky se navýšila o patnáct dětí. V mateřské škole Duha v Zubří vytvořili díky nástavbě dalších pětadvacet míst pro děti ve věku od tří do šesti let, takže školka má nyní celkem padesát žáků.