Exmanažer žije za 40 eur měsíčně - díky tříděnému odpadu

Podle Hauschilda lze v odpadcích najít téměř cokoli

Podle Hauschilda lze v odpadcích najít téměř cokoli Zdroj: CC BY-ND 2.0: Markus Tacker

Philippovi Hauschildovi z Hamburku na měsíční výdaje vystačí 40 eur, tedy asi tisícikoruna. Na zápěstí má přitom připnuté rolexky a k jídlu si dopřává zeleninu v bio-kvalitě. Umožnila mu to společnost vytvářející obrovské množství odpadu a internet, píše deník Die Welt.

Suma, kterou některé rodiny utratí za běžný nákup, přitom 23letého Hauschilda, který je vyučený nákupčí, nijak neomezuje. Bydlí v pohodlném statku na okraji Hamburku, často cestuje po Evropě a nosí značkové oblečení. Na jeho snídaňovém stole nechybí celozrnný chléb, kozí sýry či zelenina. To vše díky lidem, kteří hodně věcí zahazují a navíc svůj odpad stále častěji třídí. Nejraději má kontejnery u skladů s bio zeleninou.

„Neexistuje skoro nic, co by se dnes nedalo najít v odpadcích,“ říká Hauschild reportérovi Weltu a ukazuje hromadu oblečení ve svém pokoji. Mezi jeho úlovky patří bunda od The North Face, trenčkot H&M či značkové košile. Před časem z odpadků vylovil dokonce fotoaparát. Zrcadlovku ale daroval kamarádovi, protože se mu nehodila. Od známých pak dostal kytaru či luxusní hodinky Rolex. „Klenotník je vytřídil, protože zámek se trochu viklal,“ dodává.

Hauschild se nedávno vrátil z cesty po Skandinávii. Díky tomu, že stopoval a bydlel u pohostinných domorodců, jej to nic nestálo.

Pátrání po věcech zadarmo Hauschildovi usnadňuje internet. Servery, které se věnují udržitelnému rozvoji a šetrnému nakládání se zdroji, se totiž v Německu objevují jako houby po dešti. Lidé sdílejí svá auta se sousedy, zvou na večeři úplně cizí hosty, dávají své zahrady k dispozici veřejnosti a nabízejí své domovy jako bezplatnou alternativu k hotelům.

Největší výdaj? Cigarety

Před měsícem se zrodila iniciativa foodsharing.de, přes kterou mohou lidé nabídnout potraviny, které sami nespotřebují. Autoři projektu tak chtějí změnit mentalitu lidí, kteří přebytečné jídlo prostě vyhodí. „Nedávno jsem od jednoho zemědělce získala přívěs plný včerejšího chleba, který chtěl dát prasatům. Něco takového se nesmí stát,“ říká mluvčí projektu Ulrike Beck. Koncept se zřejmě ujal – od zahájení provozu si již lidé vyměnili 350 košíků s více než tunou jídla.

Přebytečného jídla přitom rozhodně není málo. Podle údajů ministerstva pro ochranu spotřebitele vyhodí každý Němec v průměru 81,6 kilogramu potravin ročně, přestože 65 procent z nich stále lze sníst.

Jedna z podobných iniciativ změnila život i Hauschildovi. Před rokem měl jako šéf nákupu měsíční plat 4350 eur, po setkání s příznivci hnutí Occupy se ale rozhodl dát výpověď a odmítl také podporu v nezaměstnanosti. A za co vlastně vydá oněch 40 eur měsíčně. Někdy si koupí kávu, „většinu ale utratím za cigarety. Ty člověk v odpadcích nenajde.“