Farmáři pečou, nakládají, stáčejí. Začínají trhy 2011

Pražané oprašují košíky, farmářské trhy ve městě zahajují sezonu v sobotu 12. března. Do konce měsíce jich bude v centru pět.

Na polích kolem Prahy ještě není po zeleni ani památky, ale zemědělci už jedou s plnými vozy. Dva velké trhy v Holešovicích a na Kubánském náměstí se tuto sobotu otevřou a další je budou následovat. Farmáři na nich budou prodávat vše domácí výroby.

„Knedlíky houskové, bramborové, chlupaté i plněné, farmářský olej, kečup, ručně dělané sušenky, vajíčka, krůtí a pštrosí maso,“ vypočítává Lenka Sehnalová, která organizuje trhy na Kubánském náměstí.

Lidé sice ještě budou korzovat mezi stánky s teplým svařákem v ruce, farmáři už před zimou ale neutečou. Od druhého březnového víkendu se budou farmářské trhy konat pravidelně až do adventu.

„Teď máme velký výběr hlavně v masných výrobcích, uzenáře už musíme dokonce odmítat,“ říká manažer holešovické tržnice Jiří Štíhel.

Domácí uzené a vinné klobásy

Zdejší uzenáře proslavil třeba kančí salám nebo domácí uzené. Na Kubáni, jak se říká trhu na Kubánském náměstí, jdou zase na odbyt vinné klobásy, které v řeznictví Budislav připravují podle prvorepublikového receptu.

„Uzenářské výrobky, kde je sto procent masa, vám nenabídnou v žádném supermarketu. Teď už do řeznictví zajdu leda pro maso na polívku,“ libuje si Eva Petráková z Holešovic a strká do tašky několik nožek klobásek.

Řezníky si v Holešovicích hýčkali po celou zimu, od března k nim přibude i několik rybářů s živými pstruhy, kapry nebo siveny. „V nabídce budou čerstvé ryby z domácích chovů,“ láká Štíhel.

Vinořského farmáře Radomíra Němce živí půl roku ovoce a zelenina, půl roku pracuje i s celou rodinou v zahradě. Teď má v nabídce jablka.

Na co jablko použít?

„Vstává se před pátou, končí o půlnoci. Do oběda se prodává a odpoledne pracuju doma,“ říká Němec, který jezdí prodávat do Prahy už několik let.

Kupujícím přidává rady, na co jaké jablko použít. „Zákazníky na něco naučíte, zvyknou si a pak to musíte tři čtyři měsíce mít, aby se k vám vraceli,“ popisuje Němec. A o to farmáři stojí.

„Blýská se na lepší časy, nacházejí si sem cestu ti movitější,“ pochvaluje si Němec. Při farmářských trzích projdou Holešovicemi až desetitisíce zákazníků.

Ve všední dny, kdy je na prodej hlavně zelenina a ovoce, je hlavní nápor mezi devíti a jedenácti hodinami. Na sobotní farmářské trhy si lidé rádi přispí, nejvíc zákazníků dorazí před polednem. „Chtějí vše čerstvé, aby z toho hned doma uvařili oběd,“ říká správce Pavel Mayer.

Zdravá konkurence

Nejvíce zemědělců dojíždí do Prahy z Litoměřicka a Mělnicka. Své obchodníky ale mají nasmlouvané i farmáři z jižní Moravy nebo Šumavy. „Nezasahujeme do cen žádného trhovce. Regulují se navzájem, nikdo nemůže být dražší než ten druhý,“ říká Mayer.

Na druhou stranu, pokud si zákazníci vůbec stěžují, je to právě na vysoké ceny některých produktů.

V březnu se v centru Prahy otevře pět tržnic, které si vzájemně konkurují. A tak si každý buduje svou vlastní značku, nabízí výrobky, které táhnou. Na farmářském trhu na Vítězném náměstí v Dejvicích jsou to fresh bedýnky plné čerstvých produktů nebo stylová kavárna. Letos se otevře v sobotu 19.

března. „První trh bude tematicky zaměřený na pročištění těla po zimě. Zákazníci se mohou těšit na bylinky, čerstvě lisované šťávy a čaje,“ láká mluvčí radnice Prahy 6 Martin Šalek.

Farmáři tam budou prodávat každou sobotu. Pozadu nezůstávají ani trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a na Náplavce. Už teď je připraven jarní seznam „speciálních akcí“. Jednou bude trhům vládnout med a výrobky z propolisu, v květnu přijde chřestová sezona. „Připravujeme oslavu českých jahod nebo festival malých pivovarů,“ slibuje Lenka Sehnalová, která organizuje trhy na Praze 2 a 10.

Po něčem je ale poptávka pořád. Je to třeba český česnek, kterému se podle hospodyněk ten zahraniční chutí nevyrovná. Jeho sklizeň se v Česku tenčí. Zatímco před pěti lety se sklízelo na dva tisíce tun, loni to byla už jen patnáct set tun. Situaci zachraňují malopěstitelé.

„Poslední jsem prodal v lednu, a kdybych ještě měl, tak mi ruce utrhají,“ míní obchodník Karel Janovský.

Seznam pochoutek, které farmáři připravují, je dlouhý. Na každých trzích jsou to desítky lákadel. „Zpočátku jsme brali každého, teď už si ale vybíráme,“ říká Mayer. Pro začátek sezony v Holešovicích vsadili na domácí vlašský salát, nakládaný sýr, domácí pálenky nebo bio víno.

Na Kubánském náměstí, kde otevírají stejně jako v Holešovicích tuto sobotu, se bude grilovat šunka, prodávat české buchty s domácí marmeládou i pecny chleba. „Zákazníci se mohou těšit na kozí a kravské sýry, jogurty nebo máslo,“ říká Jan Charvát z radnice Prahy 10.