Frýdek-Místek měl husí kůži. Netekla teplá

Obyvatelé Frýdku-Místku se museli minulý týden od pondělí do čtvrtku obejít bez teplé vody. Nesli to nelibě.

Každoroční odstávky teplé vody se děsí většina Frýdečanů a Místečanů. Letošní trvala jen čtyři dny. „Byly to čtyři dny odříkání a nepohodlí. Nádobí se myje špatně, všechno je takové ulepené. Koupání ve vaně nehrozí. A sprcha je za trest. Pořádně jsme se vydrhli v pondělí ráno, úterý vyřešili aquaparkem, středu přetrpěli ve studené a ve čtvtek to s mytím moc nepřeháněli, protože konec odstávky se blížil,” vylíčil uplynulý týden Filip Juráček z Frýdku. Našli se i takoví, kteří se po setmění vypravili s mýdlem a ručníkem k Ostravici. „Není to tak ledové jako ta z vodovodu a špinavé snad taky ne,” pokrčil rameny obyvatel nedalekého sídliště Spořilov. Ve frýdecko-místeckých domácnostech však panoval nejčastěji jev zvaný “hrncování”.

Každý řešil situaci jinak

Nejkomplikovanější byla situace pro rodiče s malými dětmi, které se do studené vody neodvážily ani palcem na noze, natož se v ní koupat. „Ty čtyři dny pro nás byly chvílemi složitější. Máme dvě malé děti. Jsou zvyklé na vyhřátou koupel ve vaně a pro nějaké otužování nemají pochopení. Museli jsme tedy s manželem nahřívat vodu v hrncích. Nejdřív se umyjou děcka, pak my. Aspoň ušetříme,” konstatuje s úsměvem Milena Roháčová. Nepříjemná byla tato situace také pro starší lidi, kteří už jsou zvyklí na určitý komfort. Nenaříkali však úplně všichni. Mnozí situaci řešili sportovně a neměli s ní nejmenší problémy. „Já z toho vědu nedělám. Bývá to každý rok přes léto, tak to zase takový problém není. Mohl bych se jít okoupat ke známému, který bydlí na vesnici v rodinném domku. Proč bych to ale dělal, když se můžu okoupat tady v řece. Těch pár dní se to přece dá vydržet,“ uvedl Jiří Poláček.

I trubky potřebují doktora

Lidé sice nadávali, ale odborníci musejí potrubí ve městě kontrolovat, čistit a opravovat. Bývaly doby, kdy odstávka trvala i dva týdny. Pro mnohé to bývala děsivá představa a pak těch čtrnáct dní i nepříjemná skutečnost. Technika jde ale dopředu a dnes už je taková odstávka záležitostí jen několika málo dní. „Nečistoty se usazují a vytváří se takové jílovité a bahnité nánosy. Kdybychom trubky nečistili, začalo by to rezivět a hnilo by to. Znamená to každoročně zkontrolovat čtyřiapadesát kilometrů dlouhou síť horkovodů. ” přiblížil vedoucí závodu Teplárna Frýdek-Místek Pavel Friedel a pokračoval „Museli jsme, ostatně jako každý rok, provést servis na zařízení, které nelze odstavovat v průběhu provozu. Například revize a čištění zásobních nádrží pro doplňování vody do horkovodu, revize rozvoden elektro, kontrolu a opravu rozdělovačů. Dále výměnu nejrůznějších uzavíracích armatur, odbahnění čerpací stanice surové vody a tak dále. Pozadu nezůstávají ani práce na rozvodu tepla.“
Firmy dodávající teplou vodu však na obyvatele města berou ohled a odstávka se vždycky koná v období, kdy to lidem nejméně vadí. „Je statisticky prokázáno, že v červenci a srpnu bývá spotřeba teplé vody nejnižší. Navíc mnoho lidí v polovině prázdnin jezdí na dovolenou, takže se jich odstávka žádným způsobem nedotkne,” uzavřel ředitel městské firmy Distep, která rozvádí teplo, Petr Jonas.