Gibboni Xian a Young Lu se už po po prali. Baabuu se moc rád koupe

Mezi nejpopulárnější zvířata plzeňské zoo stále patří žirafy Bořek, Lex a Jirka. Návštěvníci jsou zvědaví i na nové obyvatele.

Je prvním turistickým cílem Plzeňského kraje. Vloni ji navštívilo 461 tisíc lidí, čímž se stala druhou nejnavštěvovanější v České republice. Letos v úterý 12. července přivítala dvousettisícího návštěvníka. To je zoologická zahrada v Plzni. „V prvním pololetí letošního roku k nám přišlo o necelých třicet tisíc lidí víc než vloni,“ mne si ruce tiskový mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.
„Bydlíme kousek od zoo. Naše čtyřletá dcerka Anetka by chodila na zvířátka nejradši každý den. Tak jsme si pořídili permanentky a opravdu sem chodíme velice často. I mně se tam moc líbí. Pořád se tu něco děje. Máme v Plzni nádhernou zoo,“ chválí pyšně plzeňskou zoo třiadvacetiletá Lucie Zeithamlová z Plzně.
„Stále velmi populární jsou žirafy. Ale lidé jsou zvědaví i na naše novinky,“ říká mluvčí Vobruba.
Přelom léta a podzimu přinesl do plzeňské zoologické zahrady opět spoustu zajímavostí a také celou řadu akcí. Například Den nejen pro prvňáčky, tentokrát v duchu kampaně za záchranu lidoopů. „U nich máme hned dvě novinky. Šimpanzice Bamia oslavila už osmé narozeniny a dorazil nový druh gibbona,“ upřesňuje mluvčí.

Opičáci z Holandska

Počátkem října přicestovali do plzeňské zoo dva samečkové gibbona bělolícího z Holandska. Sedmiletý Xian, rodák z Hannoveru, přijel ze specializované opičí Zoo Apenheul a devítiletý Young Lu ze Safariparku Beekse Bergen, kde se i narodil. Tento druh je chován v rámci Evropského záchranného programu, patří mezi kriticky ohrožené druhy. Pochází z jihovýchodní Asie.
„V registračním programu ISIS jsou zaznamenána pouze čtyři mláďata narozená v zoo Evropy za posledních dvanáct měsíců,“ připomíná mluvčí Vobruba. Gibboni jsou známi svým pohybem - ručkováním. Dožívají se až třiceti let. Jejich pronikavý zpěv je slyšet v pralese do vzdálenosti několika kilometrů. V novém plzeňském domově jsou zmiňovaní opičáci jen několik dní, a už se stačili poprat. Mladší z gibbonů bělolících, které plzeňská zoo chová úplně poprvé, tak skončil na ošetřovně.
„Xian má pokousanou nohu a tři stehy. Young Lu proto dostane hormonální implantát, který ho zbaví dominance,“ vysvětluje mluvčí. Ve výběhu mezi nosorožci a žirafami, který noví opičáci zdědili po gibbonech lar Ríšovi a Kuličce, se sejdou prý až za několik týdnů.
Gibboni a makakové jsou na svých ostrovech v zoo Plzeň výbornou součástí celku orientální oblasti, kde dominuje expozice nosorožců. Právě výměna samců nosorožců je jednou z hlavních událostí podzimu.
Z anglické zoo v Chesteru dorazil nosorožec indický Baabuu na doporučení koordinátora Evropského záchranného programu. Baabuu se narodil 4. listopadu 2004 v Basileji a v Plzni vystřídal samce Beniho. Baabuu už asi třetí den objevil venkovní jezero a od té doby se v něm rád a dlouze koupe.
„Doufáme, že se v Plzni časem dočkáme i mláďat. Evropskou populaci nyní tvoří devětapadesát nosorožců indických ve dvaadvaceti zoo. Pouze šest z nich pochází z národních parků v Nepálu či Indii. Letos se narodilo v Evropě zatím jedno mládě, samička Aruna v Tierparku Berlín, která je mladší sestrou plzeňské samičky Manjuly.
V listopadu je očekáván porod v holandské zoo Amersfoort,“ upřesňuje informace Martin Vobruba.

Tygřata se mají k světu

V teráriích přinesl letošní rok spoustu pozoruhodností - vystavení velké skupiny želv obrovských, otevření expozice mladých varanů komodských, návrat aligátorů po dvou desítkách let, vylíhnutí jedenácti krokodýlů čelnatých a další.
Ve stejném pavilonu se objevila v Plzni poprvé madagaskarská šelma fosa, jihoameričtí stromoví dikobrazi kuandu nebo se narodil a uměle byl odchován pásovec štětinatý, samička Bertička.
Terária mají velmi zajímavou novou obyvatelku - z ostravské zoo dorazila pětimetrová krajta mřížkovaná.
Poprvé se rozmnožily dva zajímavé a vzácné druhy kopytníků - lamy vikuně, které mají dvě holčičky, a prasátko savanové Mayda.
„To jako zástupce celého vrhu čtyřčat zastupovalo plzeňskou zoo v jarní anketě o nejhezčí mládě českých zoo Babyzoom. A ve velké konkurenci skončilo třetí,“ chlubí se tiskový mluvčí.
V sobotu 17. června 2011 přivedla na svět jedenáctiletá tygřice Tsamara z Calgary své druhé potomky, tři zdravé samečky. Má je s tygrem Bajkalem. Tygří kluci se jmenují Cyril, César a Cicero. Právě teď jsou tygřata nejroztomilejší.
I když se od úterý 1. listopadu zkrátí návštěvní hodiny v plzeňské zoo, na podzim a zimu se tam připravuje pro návštěvníky řada zajímavých akcí.

Podzim a zima v zoo

Začne druhý ročník akce zvané Zadními vrátky za zvířátky. Procházku jedním úsekem plzeňské zoo s výkladem ošetřovatele o svých svěřencích budou návštěvníci moci absolvovat s jednou výjimkou vždy druhý čtvrtek v měsíci od listopadu až do března. Dozvědí se o zvířatech to, co nikde jinde - kdo je zmlsaný, pohodlný, hyperaktivní nebo jinak zajímavý.
„Ve čtvrtek 3. listopadu v půl páté odpoledne startuje první akce - Pavilon Tajemný svět africké noci - od pískomilů po lvy berberské. „Protože je počet lidí na tuhle akci limitován, je potřeba se předem objednat na e-mailu vobruba@plzen.eu nebo SMS zprávou na 724 177 419,“ připomíná Martin Vobruba. V sobotu 26. listopadu propukne finální část celoročního cyklu Český rok na vsi. Budou to postupně čtyři sobotní adventní tvůrčí dílny na statku Lüftnerka, které doplní 3. prosince Mikulášské odpoledne.
„Ale akcí připravujeme mnohem víc. Program je opravdu bohatý. A to i o nejkrásnějších svátcích v roce. Podrobnosti zájemci najdou na našem webu www.zooplzen.cz nebo na Facebooku, kde získává plzeňská zoo stále více příznivců,“ říká mluvčí Martin Vobruba.