Hluboký středověk. V cisterně

Pohled do unikátní podzemní cisterny nabídne Červený Hrádek jako turistickou novinku.

Jirkov / Desítky let zakrývaly panelové desky na nádvoří Červeného Hrádku historickou raritu. Než se pod ně podívali jeskyňáři. Narazili na třicet metrů hlubokou zásobárnu vody, kterou v krystalické břidlici ručně vytesali lidé už ve středověku. Ta se má brzy stát novou zámeckou atrakcí. Hned, jak panely nahradí okrasná mříž. „Její podobu jsme už poslali k posouzení památkářům,“ říká ředitel zámku Bedřich Fryč.

Podzemních cisteren je na českých hradech a zámcích velmi málo. „Podobná, ještě hlubší, je na Karlštejně,“ zapátral v paměti profesionální jeskyňář Josef Řehák ze semilské firmy Speleo.

Kdo otvor zazdil?

Jak přesně je podzemní nádrž na Červeném Hrádku stará, už dnes nikdo neřekne. „Předpokládáme, že je z období po roce 1415, kdy tu stál původní hrad Borek,“ míní Fryč. Ke všem částem zámku je dokumentace, jen o téhle cisterně se nedochoval žádný záznam. „Dokonce ani o tom, kdo a kdy její otvor zčásti zazdil cihlami,“ podivuje se.

Když jeskyňáři středověkou zásobárnu zkoumali, domnívali se, že jde o artéskou studnu, protože hladina sahala nad úroveň podzemní vody. „Nakonec se ale ukázalo, že se šachta plní shora, dešťovou vodou. Není to tedy studna, ale cisterna,“ vysvětluje Řehák. Aby jeskyňáři zjistili, jak je hluboká, museli z ní odčerpat vodu. Teď už je zase plná.

Kovová mříž a světla

Ozdobnou konstrukci, která překryje otvor do podzemí, vyrobí místní umělecký kovář Vít Nohýnek, který nedávno restauroval kovové sochy lvů na bráně do Kludského vily v Jirkově. „Do šachty umístíme i podvodní světla. Náš starosta nedávno viděl na německém hradě Augustusburg podobnou studnu a hned se ptal, proč taky nemáme takovou atrakci. Slíbil, že na to v rozpočtu najde potřebných sto tisíc korun,“ doufá Fryč.

Nově i výstup na věž

Pohled shora do osvětlené podzemní jeskyně není jediné lákadlo, které na Červeném Hrádku pro návštěvníky chystají. „V říjnu, na ukončení sezony, plánujeme i prohlídky sklepení zámku, které zatím není přístupné. Po malých skupinkách bychom chtěli lidi pouštět do boční štoly, která vede k cisterně, a také jim ukázat hodinový stroj ve věži. Z ní je navíc úchvatný výhled do okolí,“ popisuje Fryč.
Město Jirkov získalo zámek od státu v roce 1996. Od té doby investovalo do jeho oprav s pomocí dotací přes osmdesát milionů korun.

Je podle vás Červený Hrádek turisticky zajímavý?