Hračky ze staré půdy potěší nejen děti

Milou a hravou výstavu si mohou prohlédnout návštěvníci zlínského zámku.

Zlín - Malí budou překvapeni, starší návštěvníci si zavzpomínají, jaké to bylo, když si sami hráli. Výstava Hračky ze staré půdy, která je v Muzeu jihovýchodní Moravy na zlínském zámku, ukazuje širokou kolekci hraček, s nimiž si hrály děti od konce 19. století zhruba do roku 1950. Expozice nabízí stovky předmětů od precizně vyvedených miniatur až po velké panenky či husary.

„Sbírku hraček budujeme v Muzeu jihovýchodní Moravy systematicky po mnoho desetiletí. Zaměřujeme se především na tradiční lidové hračky z Moravy,“ uvedla spoluautorka výstavy, etnografka Blanka Petráková.

V roce 2006 se výstava rozrostla o mimořádný soubor hraček z rodinné sbírky pražské malířky Marie Fischerové Kvěchové. Zahrnuje nejen lidové panenky a loutky z Moravy a Čech, ale i hračky historické, autorské a z různých koutů Evropy, Ameriky a Asie. Jsou v něm výrobky německých a italských hračkářských firem i lidové hračky z Chrudimska, jižních Čech či Orlických hor. Právě díky tomuto atraktivnímu daru si muzeum trouflo umístit výstavu v celém velkém sále.

Osobitý příběh hraček

Zajímavá je i část výstavy, kterou tvoří předměty z etnografických sbírek muzea - například dřevěné hračky, které vznikaly jako vedlejší produkt při dřevovýrobě. Jsou tam panenky, zvířátka, domečky, husaři, trakaře nebo důmyslné hračky kinetické. „Kouzelné na nich je, že nesou stopy užívání, a každá z nich tak ukrývá svůj osobitý příběh,“ poznamenala druhá spoluautorka výstavy, etnografka Alena Prudká.

Za nejvzácnější kousky považují autorky hračky, na kterých je vidět, že si je vyráběly samy děti. Třeba panenka neuměle vyřezaná a pomalovaná z klacíku nebo uzlíková panenka z kusu látky.

Zajímavé exponáty sesbíral v minulosti i známý zlínský právník a folklorista Ladislav Rutte. Z jeho pozůstalosti jsou vystaveny třeba dřevěné figurky dotvářené těstem.

Malí návštěvníci výstavy se však nemusí na vzácné exponáty ve vitrínách jen závistivě dívat. Pořadatelé nezapomněli ani na koutek s kostkami, pexesem a dalšími hračkami, které mohou děti brát do rukou a se kterými si mohou přímo v muzeu pohrát. Muzejní pedagožky připravují i zvláštní programy pro školky a školy.

Sbírka hraček Muzea jihovýchodní Moravy se díky četným dárcům dál rozrůstá o nové exponáty.

Další výstavy

Kdo přijede do zlínského zámku z větší vzdálenosti, jistě se zdrží delší dobu a prohlédne si i stálou expozici S inženýry Hanzelkou a Zikmundem pěti světadíly. Obsahuje rozsáhlý archiv obou cestovatelů, unikátní fotografie, osobní doklady z cest, některé součásti výstroje, ukázky ze sbírky cizokrajných mincí a poštovních známek.

V malém výstavním sále bude do 8. ledna otevřena výstava Bohatstvo storočí. Vznikla ve spolupráci s Hornonitrianským múzeem v Prievidzi a představuje platidla z období, kdy byly české země a Slovensko součástí habsburské monarchie.

Otevřeno je rovněž nedaleké Obuvnické muzeum. V něm si mohou návštěvníci do konce ledna prohlédnout výstavku svatebních šatů. Připomíná módu šedesátých let. Nejvzácnější z celé kolekce jsou šaty z hedvábného saténu, ve kterých se vdávala ve dvacátých letech 20. století pražská ilustrátorka Marie Fischerová-Kvěchová.

V pokladně muzea si mohou zájemci v současnosti koupit nově vydanou publikaci Sláva zlínského sportu, jejíž autorkou je pracovnice muzea Yvona Činčová.

Muzeum na Zlínském zámku

* Výstava Hračky ze staré půdy potrvá do dubna 2012.
* Otevřeno je denně kromě pondělí, ve všední dny 9.00-12.00, 13.0017.00, víkendy a svátky od 10.00.