Hraní násilných počítačových her může snížit vnímání bolesti

Střílečky mohou být lidem prospěšné. (Foto: Profimedia)

Střílečky mohou být lidem prospěšné. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

O škodlivosti počítačových her na psychiku dětí i dospělých se vedou široké debaty od dob jejich vzniku. Nyní ale britští vědci přišli s přelomovým zjištěním. Hraní násilných her vám může zvýšit práh bolesti o více než polovinu.

Badatelé z univerzity v britském městě Keele totiž ve své studii publikované v časopise Psychological Reports uvádí, že 40 dobrovolníků, kteří hráli násilnou střílečku z pohledu první osoby vydrželo až o 65 procent delší vystavení bolesti, než když hráli nenásilnou simulaci golfu.

Účastníci hráli obě hry při různých příležitostech po dobu deseti minut a poté jim vědci ponořili ruce do ledové vody, aby změřili čas, po který budou schopni snášet bolest. Kromě tolerance vůči bolesti se dobrovolníkům též zvýšila frekvence srdečního tepu.

Vědci obojí přičítají přírozené odezvě těla na stres, který v mozku redukuje citlivost na bolest. Výzkum stejného vědeckého týmu navazuje na starší zjištění, že nadávání a klení zvyšuje práh bolesti též.

Střílečky z vlastního pohledů dokáží člověku snížit vnímání bolesti. Na snímku záběr ze hry Call of Duty 4 od firmy Activison. (Foto: Activision)Střílečky z vlastního pohledů dokáží člověku snížit vnímání bolesti. Na snímku záběr ze hry Call of Duty 4 od firmy Activison. (Foto: Activision) | Activision

„Vědci zkoumající bolest se již zabývají i využíváním virtuální reality jako možné cesty ke snížení prožité bolesti,“ řekl deníku Daily Mail vedoucí studie doktor Richard Stephens.

V USA například lékaři využívají virtuální realitu už roky k tomu, aby těžce popálené děti trpěly méně při výměně svých obvazů. Lékaři provádějí bolestivý a nepříjemný úkon, zatímco děti prozkoumávají ve virtuální realitě zasněženou krajinu. Bylo dokázáno, že pokud se ponoří v myšlenkách do virtuálního prostředí, jejich vnímání bolesti se výrazně snižuje.