Hřebčín nebo hřebčinec? Na Zlínsku je obojí

Hřebčín a hřebčinec, dva téměř stejné pojmy, a přesto mají různý význam.

V hřebčíně se rodí a vyrůstají hříbata, v hřebčinci mají ustájené chovné koně, hřebce. Ve Zlínském kraji najdete jak slavný napajedelský hřebčín, tak tlumačovský hřebčinec s dlouholetou tradicí. Zprvu mi oba názvy splývaly a příliš jsem je nerozlišovala. Až jsem jednou dostala „školení“ od jednoho z koňáků a od té doby si na použité názvosloví dávám pozor.

Kromě Tlumačova a Napajedel má Zlínský kraj i další vyhlášená místa spojená s chovem a výcvikem koní. Po letech znovu ožil dostihový areál ve Slušovicích, v Chřibech funguje Hipocentrum Koryčany, na Slovácku, Valašsku i Kroměřížsku jsou desítky koňských farem. A zřejmě i proto tady vznikl originální turistický projekt „HYJÉ - koně Zlínského kraje“.

Jeho hlavním záměrem bylo zmapovat všechny koňské stáje v regionu včetně poskytovaných služeb. Na internetu fungují stránky zaměřené na hipoturistiku ve Zlínském kraji www.hyje.cz. Lidé tam najdou informace o koňských stezkách a od provozovatelů stájí se dozvědí také o možnostech ubytování v okolí.

Například se tam dočtete, že jsou v kraji čtyři základní okruhy pro hipoturistiku. Oblast Chřibů může nabídnout asi šedesát kilometrů hipotras, Beskydy kolem patnácti kilometrů a Vizovicko i Slovácko přibližně po padesáti kilometrech. Páteřní trasy vedoucí skrz území Zlínského kraje v celkovém součtu dají 365 kilometrů. Zdá se, že Zlínský kraj je pro milovníky projížděk v koňském sedle místem zaslíbeným. Už se těším na jaro, až budou kolem našeho domu projíždět pánové a dámy v sedle.