Hyperautomatizace a AI inženýrství - Tohle budou IT trendy roku 2022

Zdroj: Solitea

„Pokud chtěly společnosti v posledních letech přežít, musely se rychle adaptovat a stejně jako veřejnost se podvolit digitalizaci,” vysvětluje Martin Cígler ze společnosti Solitea. Ani v nadcházejícím roce se podle něj digitální transformace nezastaví.

Neustále rostoucí objemy dat, rychlost připojení, hardware ustupuje do ústraní a preference softwarově definovaných modelů napříč podnikatelskými sférami stoupá stejně jako například obliba cloudových řešení. Cígler ze Solitey  představuje, kam se digitální technologie posunou v příštím roce.

Hyperautomatizace jako nástroj efektivity

Hyperautomatizace již v minulých letech začala běžně nahrazovat všední opakující se manuální procesy, ať už šlo o jednoduchý příjem objednávek, měření materiálů nebo produktovou analýzu.

Podle Cíglera ze Solitey, která se také na automatizaci rutinních záležitostí  zaměřuje, v příštím roce dojde k ještě větší automatizaci procesů a posílení lidských schopností spojením pokročilých technologií jako je umělá inteligence a strojové učení.

Digitální transformace založená právě na tomto propojení by podle analytiků společnosti Gartner mohla zajistit snížení provozních nákladů až o 30 %.

Kybernetická bezpečnost

Dle výzkumu společnosti Accenture došlo v první polovině roku 2021 celosvětově k nárůstu kybernetických útoků o 125 %. Nástrojem řešící tuto problematiku se pro příští rok zdá být kyberbezpečnostní pletivo (cybersecurity mesh).

„Ve srovnání s běžným typem ochrany se jedná o znatelně flexibilnější a spolehlivější přístup. Namísto toho, aby se bezpečnost řešila v rámci firmy jako celku, řeší se přímo kolem jednotlivců, čímž vzniká integrovaná a architektonická struktura zabezpečení fungující bez ohledu na místo, kde se možný napadnutelný článek nachází,” vysvětluje Cígler.

Solitea

AI inženýrství

Implementace umělé inteligence do systémů je stále problematická. Většina prototypů se navzdory velkým finančním investicím z experimentální fáze do výroby nedostane. Dle predikcí společnosti Gartner se právě inženýrství umělé inteligence stane revoluční disciplínou, která zajistí tolik potřebný integrovaný přístup ke zprovozňování modelů AI.

Anywhere operations - provoz odkudkoliv

Anywhere operations je koncept, který se jako mnoho dalších trendů rozvinul díky globálnímu přesunu do domácího prostředí. Cígler tvrdí, že v následujícím roce budou společnosti dále ve velké míře fungovat mimo jejich hlavní sídlo. Budou se tedy podle něj nadále rozvíjet vzdálené přístupy k interním systémům, sdíleným datům a multimediální komunikační nástroje.

Velmi komfortním prostředkem se v této souvislosti podle Cíglera stal například Microsoft Dynamics 365, jenž Solitea běžně nabízí firmám jako možné cloudové řešení s rozsáhlým spektrem nástrojů. Jeho funkce lze plně využívat i na dálku.