IBM dá další miliardu dolarů na cloud a kupuje databázi Cloudant

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

IBM po velkých investicích do cloudu z konce loňského roku do této oblasti investuje další velké částky. Společnost oznámila vklad další miliardy dolarů do cloudových aktivit a zároveň za nespecifikovanou částku koupila od roku 2008 fungující společnost Cloudant. Firma má naspěch, některé jiné společnosti totiž cloud obsadily už dříve.

Cloud má hrát velkou roli v nové éře výpočetní techniky, kterou IBM nazývá svého neustále se vyvíjejícího Watsona. Firma proto v loňském roce za dvě miliardy dolarů koupila cloudového providera SoftLayer a začala uvolňovat 1,2 miliardy dolarů na expanzi v datových centrech po celém světě. Koupě Cloudant je další díl do skládačky.

Mladý startup poskytuje databázi jako službu, což v praxi znamená, že je možné si v cloudu pronajmout potřebný databázový prostor a platit za něj pravidelné poplatky a není nutné tuto databázi provozovat na vlastních serverech. Cloudant funguje jako distribuovaná databáze, dokáže tedy běžet ve více geograficky oddělených lokalitách. Zároveň pracuje s novým fenoménem NoSQL (konkrétně využívá framework Apache CouchDB), který se používá při vývoji moderních webových a mobilních aplikací, internetu věcí a umí pracovat s nestrukturovanými daty.

A co Mongo?

To je soubor funkcí, které dnešní společnosti a vývojáři často chtějí. Namísto toho, aby si zprovozňovali vlastní systém a servery, si raději vše potřebné pronajmou v cloudu. IBM díky Cloudant získává přímou konkurenci proti jiným firmám, jež databázi jako službu nabízí, například technologii DynamoDB od Amazonu či ObjectRocket od Rackspace. Produkt zároveň zapadne do cloudových technologií IBM pro big data a analytiku.

Akvizice zní logicky, mimo jiné i proto, že Cloudant je partnerem IBM a integrace do SoftLayer bude rychlá, zároveň ale budí několik otázek. IBM se snaží podporovat NoSQL databázi MongoDB, která nedávno získala velkou investici, a pracuje na tom, aby se z Monga stal standard. Cloudant lze zároveň vedle SoftLayeru provozovat také na cloudech Windows Azure, Rackspace, Amazon Web Services a dalších.

Prozatím to vypadá, že na trhu s mnoha NoSQL startupy brzy začne konsolidace a velcí hráči začnou nadějné projekty skupovat. Jsou to často atraktivní akviziční cíle. Cloudant například získal investice 15,1 milionu dolarů, prošel Y Combinatorem a má kolem 2500 zákazníků včetně Nokie, Adobe a Samsungu.

Big Blue chce své cloudové aktivity podpořit ještě více, proto uvolňuje další miliardu dolarů na rozvoj vlastní platformy. Prozatím v beta verzi spouští službu BlueMix, díky které je možné vyvíjet cloudové aplikace pomocí mnoha různých nástrojů (Node.js, JavaScript, jQuery a podobně) včetně Watsona. Jde o produkt typu platforma jako služba a součástí budou i funkce middleware pro vyměňování dat, informací, hotových aplikací.

Rozvoji cloudu nejenom v rámci IBM má pomoci také open source. Do něho IBM rovněž investuje miliardu dolarů.