Investoři hrají o čas. Zatím Zatím jsou všude jen louky a rumiště

Jihlava teď nezažívá stavební boom, o to více se toho děje v zákulisí. Investoři závodí s časem.

Triangl, Aventin, Unimex, Towers, Iglavia Park, Hamilton Group. Za deset, možná už za pět let bude asi možné ke každému z těchto jmen přiřadit v Jihlavě konkrétní část města a s ní i její dominantní stavbu.
Dnes jsou na místech budoucích pyšných staveb či celých nových čtvrtí zpravidla jen zelené louky, pole a rumiště.

Co jméno záměru, to jeden investor. Některé se překrývají, nebo si konkurují. Současně však všichni hrají o čas. Někteří investoři se snaží stavět co nejdříve, aby předběhli konkurenci. Jiní zase váhají, či čekají, protože jim nic jiného nezbývá.

Plánují Iglavia Park

Pokud všichni investoři těchto projektů své záměry dovedou do konce, bude pak z Jihlavy město podstatně větší, možná i sebevědomější.

Snad, možná, někdy. Teď je však budoucí stavební boom v Jihlavě ještě ve fázi představ. Do takové sféry patří například projekt čtyř administrativních výškových budov Iglavia Park, jehož nositelem je společnost PSJ.

Budova by měla vzniknout u stávajícího sídla firmy u Jiráskovy ulice. Podle předběžných plánů chce stavební společnost stávající budovu přestavět. K ní by měly postupně přibýt ještě tři další stavby. „Kdy by mohla výstavba začít? Byli bychom rádi, kdyby to bylo v příštím roce, ale vývoj trhu je dramatický. Je velice problematické najít nájemce pro tento projekt, takže se nyní soustředíme na jejich hledání,“ řekl mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

Kdo půjde do věží?

Firma už před časem uvolnila i vizualizace možného vzhledu Iglavia Parku, který se měl podle investora stát jakousi pomyslnou strategickou bránou do krajského města - stojí totiž čtyři sta metrů od sjezdu z dálničního přivaděče. Ekonomická krize však rozjezd stavebníků zpomalila.

„Záměr jsme neopustili, trvá myšlenka, že výstavba bude na etapy. Postaví se nejprve jeden objekt ve chvíli, kdy budou známi jeho nájemci. Pokud bude poptávka po dalších prostorách, postavila by se další budova,“ vysvětlil Fuks.

Firma PSJ ještě před časem avizovala jeden zajímavý projekt, o kterém se mluví jako o Towers, Věžích. Podle návrhů projektantů by mohly tyto budovy oživit čtvrť v okolí starší části Vrchlického ulice. Nové stavby by zcela změnily ráz opuštěných Štefánikových kasáren, kde by měly stávající zdevastované vojenské stavby nahradit nové výrazné výškové budovy.

Ve firmě PSJ je nyní projekt Towers spíše vedlejší. „Projekt Iglavia Parku je v pokročilejší fázi, než tento záměr v bývalých kasárnách,“ připustil mluvčí Fuks.

Stále však trvá představa architektů, že dominantou prostoru by měly být výrazné výškové budovy. O jejich výšce se však budou nepochybně vášnivě přít nejen odborníci a úředníci. „Pracujeme na přípravě stavebního povolení, které se bude zabývat i výškou těch objektů. Ale pravda je, že tento projekt je ještě poměrně hodně vzdálen,“ řekl Fuks.

Na počátku firma mluvila o přibližně patnáctipatrových domech, v jejich spodní části by byly obchody či kanceláře, nahoře by měly být luxusnější byty.

„Lokalita je velmi dobrá, co se týká přístupu do centra města. V tomto případě může jít o zlepšení podmínek ve čtvrti, která je poměrně nevybavená a postrádá přirozené centrum,“ hodnotí záměr Tibor Kava, který se zabývá jihlavskou architekturou.

Do polí až na skok

Třetí současnou aktivitou stejné firmy v Jihlavě je budoucí zástavba luk a polí severozápadně od ulice S. K. Neumanna za Horním Kosovem. Tam patří firma PSJ společně se společností Hamilton Group a skupinou dalších vlastníků pozemků k potenciálním investorům. Ti chtějí území postupně zastavět rodinnými a bytovými domy až k turisty oblíbenému skalnímu útvaru Zaječí skok.

Jenže tento záměr přímo souvisí s něčím, co je pro Jihlavu problémem těchto let. Jde o projekt na generální rekonstrukci důležité páteřní kanalizace. Proto, aby mohla nová čtvrť vzniknout, musí město nejprve nechat položit nové kapacitnější kanalizační potrubí na splašky z této části města.

Na kanály nejsou peníze

Jenomže to je investice za půl miliardy korun, které město momentálně nemá. Po dlouhodobých částečně politických tahanicích totiž přišlo o evropskou dotaci na tento záměr, a tak teď hledá na nezbytnou investici nové zdroje.

„Je to rozvojová plocha o rozloze šestačtyřicet hektarů, budoucí sídliště pro dva a půl tisíce lidí,“ řekl Tomáš Lakomý z úřadu hlavního architekta. Budoucnost nové čtvrti je tak momentálně velmi nejistá.

Nedaleko odtud plánuje v sousedství sídla krajské záchranné služby u Vrchlického ulice stavbu dvou obchodních center společnost Unimex Group. Firma už požádala o vydání stavebního povolení, další zprávy však neposkytuje. „Do doby vydání stavebního povolení nebudeme žádné informace pouštět,“ řekl Jiří Pavlát z Unimex Group.

Na budoucím staveništi je tedy prozatím pouze uložena hlína z blízké dostavby nemocnice, jinak vládne v údolí pod sídlištěm Za Prachárnou naprostý klid.

Zatím se zdá, že v závodě investorů s časem může mít úspěch i Triangl. Tak se jmenuje budova, kterou chce stavět u severního okraje nové části Vrchlického ulice společnost Triangl Office Park.
Stavbu má investor zahájit už v březnu příštího roku, stavba by měla trvat půldruhého roku. „Nejpravděpodobnější termín otevření budovy je začátek roku 2014,“ odhaduje Libor Vítů, jednatel Triangl Office Park.

Triangl by měl stát 230 milionů korun. Firma shání nájemce, v provozu jsou zatím alespoň internetové stránky projektu. Loukou, kde bude stát Triangl, se sice už rozléhá hluk stavebních strojů, ty ale nepracují pro Triangl. Budují další řadu rodinných domků v sousedství, které tam staví společnost Bouwfonds.

Čekání na razítka

Louky a pole u výpadovky z Jihlavy na Pelhřimov stále plánuje zastavět velkou obchodní zónou společnost Aventin. Firma požádala stavební úřad o stavební povolení. „Běží stavební řízení, úřad se stavebníkem spolu korespondují, ale zatím nedodali všechny potřebné podklady,“ řekl vedoucí jihlavského stavebního úřadu Michal Jarco.