Jak bude vypadat svět internetu za čtyři roky? Přibude videí i útoků na uživatele

Sledování internetové televize, ilustrační foto

Sledování internetové televize, ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš, E15

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis
nákup po internetu, ilustrační foto
internet
internet
Internet
6
Fotogalerie

Ačkoliv se může zdát, že internet je nyní součástí života téměř každého, i nadále bude jeho počet uživatelů růst. A rozhodně ne pomalým tempem – do roku 2021 by mělo na světové síti přibýt 1,3 miliardy uživatelů na 4,6 miliardy lidí. Používat ho tak bude většina osob. 

Počet uživatelů však není jediný aspekt, který se během následujících čtyř let změní, ačkoliv spolu všechny úzce souvisí. Jako například množství celkově připojených zařízení k síti. Těch bude na začátku nové dekády podle analýzy společnosti Cisco více než 27 miliard, tedy asi tři a půl zařízení na osobu. Především díky rozšíření internetu věcí, jehož principem je k síti připojovat běžné domácí spotřebiče.

V budoucnu by měl také pokračovat trend využívání videoobsahu, který vidíme například na sociálních sítích. Zatímco loni přehrávání videí znamenalo 67 procent provozu na internetu, za čtyři roky by měla videa tvořit již čtyři pětiny dat, která se budou po síti pohybovat. A to také díky rozvoji hybridních streamovacích televizí. Především na sociálních sítích se pak očekává rapidní zvýšení přímých přenosů, dokonce až patnáctkrát. A to ve větší kvalitě než dnes.

Velká data

Větší datová náročnost uživatelů a samotný nárůst jejich počtu tak bude znamenat mnohem silnější internetový provoz. Ten se za čtyři roky zvětší až třikrát na očekávaných 3,3 zettabytů ročně, což odpovídá těžko představitelným 825 miliardám DVD nosičů. Na každého člověka bude připadat asi 35,5 přenesených GB měsíčně, a to průměrnou rychlostí 53 Mb/s. Dnes si přitom lidé užívají průměrně rychlost internetu jen poloviční.

Právě zlepšení síťové infrastruktury bude v následujících letech zásadní pro další digitalizaci průmyslu. Ten se i v rámci myšlenky Průmyslu 4.0 bude soustředit na další propojování strojů a technologií právě přes internet. Nejvíce by se snaha měla projevit na vývoji zdravotnických přístrojů a postupů, například dávkovačů léků. Prudce se ale bude internet rozšiřovat také do automobilové dopravy, kde umožní komunikaci mezi jednotlivými stroji navzájem.

Pokračující internetový boom však přinese i jistá negativa. Tím by měl být také rozmach DDoS útoků. Ty spočívají v přehlcení serverů, které pod náporem spadnou, k útoku se dají použít právě například „zotročená“ zařízení internetu věcí. Počet a síla těchto útoků koresponduje s růstem internetového provozu, ročně se tak zvýší přibližně o pětinu. V roce 2021 by mělo na světové síti proběhnout přes tři miliony těchto útoků, před kterými je relativně komplikovaná obrana.