Jan Sedlák: Co Zuckerberg vidí a my ještě ne

Brýle pro virtuální realitu Oculus

Brýle pro virtuální realitu Oculus Zdroj: CTK

Jedním z hlavních důvodů toho, proč Facebook za dvě miliardy dolarů koupil výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus VR je to, že chce podchytit „další velkou věc“. Mark Zuckerberg věří, že tato oblast může být platformou budoucnosti a fenoménem, jakým jsou nyní chytré telefony a tablety. Pro většinu lidí je těžké si představit, jak by to mohlo fungovat. Hardwarové a další limity jsou nyní značné a představivost také není nekonečná.

Zuckerberg možná vidí za roh a umí se představit, co my ostatní ještě ne. Podobně, jako bylo těžké si v roce 2005 představit, co měl Google na mysli tím, když koupil jakýsi projekt jménem Android. Facebook chce dokázat něco podobného. V současné době je totiž závislý na mobilním ekosystému, který ovládají jiné firmy. Nemá vlastní operační systém a tak dále. I proto se zkoušel uspět s projekty jako Facebook Home, které Android v podstatě předělaly na Facebook.

To, o čem šéf největší sociální sítě světa v souvislosti s brýlemi Oculus Rift a virtuální realitou přemýšlí, je možné si alespoň trochu přiblížit na přiloženém videu. Oculus je prozatím vnímám zejména jako záležitost spojená s videohrami, video ale naznačuje skutečně velké možnosti.

Na norské technické univerzitě připevnili na létající drony DJI Phantom 2 kamery, které je možné natáčet právě pomocí brýlí Oculus Rift. Kamery opisují pohyb hlavy s nasazenými brýlemi a ovládající účastník se tak může z výšky rozhlížet po okolí z pohodlí země. Vše pěkně ve 3D. A teď si představte, že se tohle všechno jednou zmenší, uživatelsky výrazně lépe zpřístupní a přenese do mnoha dalších oblastí. Stačí se trochu zasnít. Pak už Zuckerbergovy úvahy dávají mnohem větší smysl.