Jeho očima jsou kamery, srdcem náměstí. Písek jako tělo

Město má hodně společného s lidmi. Má svou tvář, povahu i potíže. Sedmička přiřadila Písku skutečné tělo.

Kdyby byl Písek člověkem, byl by nejspíš okouzlující ženou. S tak krásnou tváří, že si ji fotí turisté, s očima, kterým unikne jen málo věcí a ohromnou výhodou. Čím starší, tím vypadá lépe. Těšila by se oblibě mnoha místních i cizinců. Stejně jako člověk by ale skrývala nedokonalosti, jizvy a vředy. Sedmička sestrojila Písek jako živý organismus.

Obličej

Tvář člověka je první, na co se každý při seznamování zahledí. Pokud je zajímavá, zapamatuje si ji na dlouhou dobu. Písek takový obličej určitě má. Je vyhlášený a díky němu znají město lidé z celé České republiky i zahraničí.
Řeč je o Kamenném mostu. Na nejstarší památku svého typu v České republice z třináctého století jsou Písečtí náležitě hrdí. Chtěli by, aby se dostala na seznam památek UNESCO. To by pro ženu – Písek, bylo jistě stejně prestižní, jako kdyby fotila pro titulní stranu známého módního časopisu.
Na Facebooku vznikla skupina, která požaduje zařazení mostu na UNESCO. Má již přes tisíc příznivců. „Myslím, že by tam měl být. Je to unikát, a navíc by zápis určitě přivedl do města i více turistů,“ míní jeden z fanoušků Karel Vondra.

Oči

Své tělo si město hlídá. Nechce na něm mít zbytečné jizvy. Jeho očima je dvacet kamer. Kontrolují různá místa, zlepšují bezpečnost provozu a pomáhají strážníkům městské policie. Právě díky nim policisté přistihli vandaly při malování graffiti, vloupání se do novinových stánků, ničení zaparkovaných aut i při rvačkách. Systém obsluhují na služebně městské i státní policie a mohou pořizovat záznamy.

Uši a ústa

Písek se snaží naslouchat svým obyvatelům. Pomáhají mu k tomu webové stránky, kam lidé mohou psát připomínky, požadavky i názory.
Letos získal dokonce ocenění za jejich kvalitu v soutěži Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst. Informační systém cestovního ruchu dostal zvláštní ocenění za nejlepší turistickou prezentaci.
S obyvateli také komunikuje. Díky mluvčím policie, města i městských služeb. „Přináším zprávy o tom, co se děje na silnicích i ve městě, obracím se na ně o pomoc třeba při pátrání po pohřešovaných nebo zločincích. Pořádám také preventivní programy pro děti a důchodce,“ popisuje náplň své práce mluvčí policie Kamila Ingrišová.
Město však dokáže i pořádně zařvat. Prostřednictvím hlásičů městského rozhlasu, které v těchto dnech instalují v zátopovém území města. Budou z nich slyšet varování před povodněmi a v případě ohrožení předají další pokyny.

Nohy

Nejednomu muži sklouznou při seznámení se ženou oči z obličeje na nohy. Zvlášť pokud jsou dlouhé a štíhlé. Přesně takové Písek má. Jsou jimi cyklostezky. Nejnovějším přírůstkem je nedávno otevřená třetí etapa Otavské cyklostezky. Téměř kilometr dlouhý úsek od lávky na sídlišti Portyč až po Jiráskův most se napojil na stezku na pravém břehu Otavy.
Za nejlepší cyklistickou trasu označují mnozí místní i turisté třicetikilometrový úsek nazvaný Krajinou rybníků. Vede z Písku přes Hůrky a Ražice až k Zátavskému mostu a Čertovou stezkou zpátky do města. Pro nadšené cyklisty existuje o čtrnáct kilometrů delší varianta, přes Čejetice a Nové Kestřany. Výchozím nulovým bodem a cílem většiny z píseckých stezek je opět tvář města Kamenný most. Na něm se také nachází hlavní směrníky cyklotras. Lidem, kteří se ve volném čase rozhodli šlápnout do pedálů, slouží i informační brožura Kolem Písku na kole.

Ruce

Welšské Caerphilly, slovenský Vel‘ký Krtíš, dánský Lemvig nebo lotyšské Smiltene. To jsou evropská města, ke kterým Písek natahuje své dlouhé prsty. Jejich zástupci město na Otavě navštěvují každoročně
o městských slavnostech. Připomínkou mezinárodní spolupráce je Rozcestník partnerských měst, dílo uměleckého kováře Jiřího Bajera, umístěné od konce září 2009 v parku Na Výstavišti. Šipky na ozdobné lavičce ukazují jména partnerů a vzdálenost, v jaké se od Písku nachází. Nejnovějším píseckým přítelem se v červnu 2012 podepsáním partnerského dokumentu má stát bavorský Deggendorf.
Písek se angažuje v navazování a udržování vztahů i s městy českými. Patří také do česko-rakouského Společenství měst s husitskou minulostí a tradicí.

Srdce

Žádný člověk by nemohl existovat bez srdce. Také Písek pulzuje životem. V jeho srdci jsou umístěné obchody, restaurace i úřady. O letních večerech si lidé užívají pohody na předzahrádkách v historické části města. Také akce, jako jsou městské slavnosti nebo Velká mikulášská, se soustředí právě sem.
Občas má centrum náběh na malý srdeční kolaps. Kvůli parkování. Řidiči si stěžují na nedostatek míst.
Jizvičkou je i kamenné dláždění. Sice má historickou hodnotu, ale to moc nezajímá ženy, které často nadávají na zničené podpatky.

Nemoci

Nikdo není pořád úplně zdravý. Také město má své bolesti. Několik let otevřeným vředem je třicet let starý plavecký stadion. Písečtí by uvítali jeho modernizaci nebo přestavbu na aquapark. Ani letos se ale milovníci vodních radovánek ničeho nového nedočkají.
Zastupitelé by chtěli situaci vyřešit co nejdříve. Žádají proto o dotaci na rekonstrukci. Ani když ji nezískají, nechtějí se vzdát. V anketě nabídnou několik dalších variant řešení a nechají obyvatele Písku, aby vyjádřili svůj názor.
Nejnovější ranou, která zůstává prozatím otevřená, je případná výstavba komunitního a nízkoprahového centra Portyč. Mezi píseckými je kvůli centru řada diskusí. „Nechceme ho tu. Bude tam jen nepořádek a stáhnou se sem různé živly. Také naše byty výstavbou ztratí na hodnotě. Kdo by chtěl vedle něčeho takového žít?“ Shodují se obyvatelé sídliště Portyč. Město přesto zadalo studii, která bude zpracovaná do konce května. „Ta bude obsahovat, kolik má projekt stát, vliv na cenu okolních nemovitostí, počet pracovních míst a podobně,“ vysvětluje za město Písek Roman Ondřich. S výsledky seznámí lidi prostřednictvím webu, zpravodaje města a médií. Na řadu pak přijde anketa a podle ní zastupitelé o projektu rozhodnou.