Jít na kulturu a sport? Lidé jsou pohodlní, raději sedí u televize

Na Karlovarsku je už dlouhá léta podepsaný pod téměř všechny velké akce. Kromě toho Martin Müller zastupuje hvězdy českého lyžování.

V centru Karlových Varů pořádá pár dní po Vánocích lyžařské exhibice. V létě lákal dlouhé roky na stejné místo vodáky, kteří se na řece Teplé potkávali na mistrovství světa, Evropy nebo na Světových pohárech. Mezi Velkým Rybníkem a Ostrovem, jen o pár kilometrů dál, se o český titul utkávají terénní triatleti, na Božím Daru loni exkluzivně představil Česku do té doby neznámou disciplínu – skikros na běžkách. V roce 2007 si pod jeho velením v lázních vystřihli památný megakoncert Kabáti a o dva roky později dostal do karlovarské arény Aidu, slavnou operu Guiseppe Verdiho.

Když se ale vysloví jméno Martina Müllera, jako první stejně hned každého napadne: Lukáš Bauer. Skvělého lyžaře z Božího Daru totiž už několik let marketingově zastupuje. „Lukáš je profík každým coulem. Jako jeden z mála sportovců v České republice dobře ví, co chce,“ říká Müller.

Dá to zabrat, zastupovat takovou hvězdu?

Časově to je opravdu dost náročné. Lukáš je jeden z vůbec nejznámějších sportovců a osobností v České republice. Je o něj velký zájem nejen mediální, ale také kvůli různým akcím, nadacím a podobně.

Nezastupujete jen Lukáše Bauera, ale také další velké postavy českého lyžování posledních let: skokana Jakuba Jandu, biatlonistu Michala Šlesingra nebo Bauerova reprezentačního parťáka Martina Jakše.

Vzali jsme je pod sebe v loňském roce. Jakub má podobnou historii jako Lukáš, dokázal udělat fantastické výsledky. Vyhrál Turné čtyř můstků, Světový pohár, má medaile z mistrovství světa. Pak ale nastal útlum, především kvůli neodpovídajícímu zázemí. Víc řešil problémy, které se netýkaly přímo závodění, ale spíš všeho okolo. Klid závodníci potřebují. I Michal Šlesingr, když je v psychické pohodě, dostává se na pódium. Zvlášť u biatlonu ale stačí jedna chyba a výkon jde dolů. S Michalem jsme domluveni, že přes léto začneme pracovat na mentální přípravě. Tak, aby příští rok na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě měl pokud možno medaili. Náš cíl je samozřejmě ten nejvyšší. Vyhrát doma mistrovství světa bude ale hodně těžké, světová špička v biatlonu je obrovsky vyrovnaná, řekl bych, že ještě víc než v běhu.

Deset let jste v Karlových Varech pořádal Kanoe Mattoni. Nestýská se vám?

Byla to velká část mého života. Z projektu s minimálním rozsahem nakonec vznikl velký závod. Díky podpoře Karlovarských minerálních vod se z něj na jeho konci stala jedna z největších sportovních a zároveň společenských akcí v republice. Končili jsme mistrovstvím světa, to bylo maximum, co se dalo v naší branži udělat.

Byli jste na vrcholu, proč tedy konec?

Dál už se neměl projekt kam vyvíjet. Měli jsme tady mistrovství světa i Evropy, Světové poháry. Víc už udělat nešlo, a to samé platí o koncertech. Chodilo na ně sice hodně lidí, ale kulturní scéna je v Česku v posledních letech ustálená, a tak jsme ani tady nemohli nabídnout něco extra. Tedy kromě Karla Gotta, který by se na Kanoe Mattoni moc nehodil. Jinak se tady ale vystřídaly snad všechny kapely a zpěváci, které u nás existují.

Kabáty jste do Varů dostal zvlášť, a na stadion.

To byla akce, která se mimořádně povedla. I Pepa Vojtek mi říkal, že to byl nejlepší koncert jejich tehdejší šňůry Corrida Tour 2007. Přitom jsme měli nejmenší počet diváků. Předtím totiž hráli Kabáti v Plzni, takže to byl takový dvojkoncert, a proto to bylo s lidmi složitější.

Vaší největší akcí se teď v Karlových Varech jeví lyžařská exhibice Carlsbad Ski Sprint.

V České republice je to naprosto ojedinělý projekt a pro mě to je samozřejmě srdeční záležitost. Stala se z toho tradice, proto si moc vážím podpory města. Letos máme novou vizi, chceme k nám dostat zahraniční závodníky z minulosti. Dvě tři světová jména, která už ukončila kariéru.

Chystáte letos novinku?

Chceme dostat Ostrov na kulturní výslunní, minimálně v Karlovarském kraji. Na léto tam chystáme sérii čtyř koncertů: 22. června to bude David Koller, 27. července nejspíš Tomáš Klus, 17. srpna přijede Čechomor a 21. září Mandrage. Celé se to bude jmenovat Ostrovské kulturní léto. Uvidíme, jak se to podaří, ale chtěli bychom z něj udělat novou tradici. Aby si sem lidi zvykli jezdit.

Jako třeba na xterru, která se tady koná už pět let?

Nejdřív to byl malinký závod, který jsme si udělali s Lubošem Bachurou víceméně pro sebe. Teď už je z toho mistrovství republiky, nejlepší závod v terénním triatlonu v České republice. A troufám si tvrdit, že na úrovni Světového poháru. Po všech stránkách. Letos budeme znovu pořádat šampionát na dlouhé trati. Věřím, že se to znovu podaří. Není to ale jen pro vrcholové sportovce. Veřejný závod v kategorii hobby a ve štafetách se už rozšířil mezi lidi podobně jako u Kanoe Mattoni. V tom vidím největší přínos celé akce.

Několik pokračování má za sebou i Red Bull Nordix. Skikross na běžkách jste letos pořádali už potřetí.

I tady je to taková obdoba Kanoe Mattoni, sportovně kulturní záležitost. Přišla spousta lidí, všechno se povedlo, jak mělo, z toho jsem měl obrovskou radost. Nic se nepokazilo kromě počasí, to se ale nakonec taky umoudřilo. Pevně doufám, že bude mít tenhle projekt další pokračování.

Máme za sebou už dva roky Mattoni Grand Drink. Hodně lidí zřejmě neví, co to je.

Je to mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů, velice zajímavá a mezinárodně hodně sledovaná akce.

Jen se sportem to nemá moc společného.

Dělat v současné době sportovní marketing není jednoduché. Shánění reklamních partnerů v situaci, kdy stav ekonomiky není úplně optimální, je stále složitější. Musíme k jednomu projektu nabízet tři nebo čtyři další aktivity, které partner zváží. Bere jako naprostou samozřejmost, že nenabízíme jednu věc, ale několik. Nabídka musí být komplexní, aby partnera zaujala. Právě tudy vede cesta.

Nevyhýbáte se trochu pořádání akcí v nové KV Aréně?

KV Arena je projekt, který měl na začátku obrovské plány. Je to jedna z nejkrásnějších hal v České republice, perfektní místo na pořádání čehokoli. Problém ale je, aby tam přišli lidi a zaplatili vstupné. My jsme tady před dvěma lety dělali operu Aida, která, co se týká návštěvnosti, skončila obrovským neúspěchem. V celé republice jsou arény prodělečné, záleží pak na jejich managementu a na dotacích města. V Karlových Varech je kolem KV Areny bohužel spousta otazníků, které podle mého názoru trochu brání v tom, aby firma fungovala, jak by mohla.

Jste zastáncem KV Areny, nebo odpůrcem?

Zaplaťpámbu, že tady je a že funguje. Je to jedna z mála věcí v Karlových Varech, které jsou nové a hezké. Město se může pyšnit tím, že takovou arénu má. Ať už jsou otazníky kolem ní jakékoli. Do budoucna bude určitě fungovat, je to ideální místo na pořádání koncertů i sportovních akcí. Problém samozřejmě zůstává v placení provozu. Náklady na něj jsou obrovské. Pokud si chcete arénu pronajmout na nějakou akci, už dopředu musíte zaplatit spoustu peněz, které na začátku nejsou, protože každý pořadatel čeká na vstupné. To ale není jen problém KV Areny, týká se všech podobných hal v republice. Všude jsou problémy a je to dotovaná záležitost.

Proč ale pořádat akce, na které nikdo nepřijde?

Za kulturou jsou lidi ve Varech zvyklí chodit spíš do Lokte, obecně na akce venku. Hokejistům se nedaří a přijde pět set diváků, to jinde na světě není. I když některý tým v NHL nějaký čas nevyhrává, stejně má pořád plný barák. Tady jsou lidi naštvaní a nemají peníze. Když na něco jdou, musí je to opravdu zajímat. I kdybych dal někomu dnes do ruky pětistovku a řekl mu, ať se přijde podívat, tak vám zaručuju, že polovina lidí nepřijde. Jsou pohodlní, raději budou doma koukat na televizi nebo na internet.

To je dost bezvýchodná situace.

Věřím, že se to změní, že naše děti se znovu naučí na akce chodit. Posledních deset let bylo opravdu o ničem, ale v poslední době se začíná snad už znovu zelenat. Přijde mi, že lidi znovu začali poslouchat muziku, chodit na koncerty.

VŠICHNI LYŽAŘI MARTINA MÜLLERA

Lukáš Bauer

• Český reprezentant v běhu na lyžích, vítěz Světového poháru 2008, vítěz Tour de ski 2008 a 2010. Má jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile ze zimních olympijských her a jedno stříbro z mistrovství světa.

Martin Jakš

• Český reprezentant v běhu na lyžích, mistr světa v kategorii do 23 let a bronzový medailista ze ZOH.

Jakub Janda

• Český reprezentant ve skoku na lyžích, vítěz Světového poháru 2006, vítěz Turné čtyř můstků, na mistrovství světa získal stříbro a bronz.

Michal Šlesingr

• Český reprezentant v biatlonu, stříbrný a bronzový medailista z mistrovství světa.