Jména viníků neřekneme

Výsledky vyšetřovací komise na plzeňských právech vzbudily rozpaky. Studentům se nelíbí přístup rektorátu.

Zklamaní jsou někteří studenti ze zprávy, kterou zveřejnila speciální vyšetřovací komise na právnické fakultě v Plzni. Komise sice uvedla, že její členové našli závažné nedostatky u závěrečných prací třiapadesáti absolventů, konkrétní jména ale neřekli. A to ani v případě, když šéfka komise, prorektorka Eva Pasáčková, uvedla jako hlavního viníka bývalé vedení. Specifikovat konkrétní jména odmítla. Studenti si myslí, že se členové rektorátu snaží vyhýbat zodpovědnosti a uvedené informace nejsou ty nejdůležitější.

„Dozvěděli jsme se, že univerzita nepochybila, rektor o ničem nevěděl a vedení si po celou dobu ničeho nevšimlo,“ vyjmenovává ironicky student čtvrtého ročníku Martin Marek. Jeho spolužák Tomáš Hnetila čekal, že se uslyší jména lidí, kteří zasedali v problematických komisích, kde získávali tituly takzvaní rychlostudenti. „Pojmenování konkrétních pochybení a viníků je důležitější, než snaha odebrat pár titulů. Univerzita by se měla rozloučit s viníky a hlavně přijmout systémová opatření, aby se situace neopakovala,“ myslí si Hnetila.

Komise, kterou v listopadu loňského roku rektor zřídil, prověřila dokumentaci téměř u osmnácti set lidí. Už dříve dokončila šetření u doktorského studia, kde ze třiašedesáti držitelů titulu Ph.D. zjistila pochybení u čtrnácti z nich. Jejími členy jsou zástupci vyučujících, studentů i vedení univerzity. Rektorát teď problémové absolventy osloví. Pokud nedoloží doklady, které po nich bude univerzita chtít, mohou o tituly přijít. Kdo by to ale udělal, není jasné. Rektor se o to s děkanem právníků Jiřím Pospíšilem pře. Podle šéfky akreditační komise Vladimíry Dvořákové je základním problémem ochrana osobních dat.

„Bude záležet na tom, jakou bude mít pan rektor odvahu nést případná rizika,“ dodala.