K roku 2015 přibude sekunda. Mnohé děsí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, E15

Letos budeme mít o kousíček času víc než v běžném roce. Není to ale na velké vyskakování, přibude právě jedna sekunda. „Bonusová“ sekunda se přičte 30. června ve 23:59:59 koordinovaného světového času (UTC), jak upozornil vedoucí Mezinárodního úřadu pro rotaci Země (IERS) Nick Stamatakos. Hodiny po tomto okamžiku neukážou samé nuly, ale 23:59:60.

Důvod k posunu času je pragmatický a čistě fyzikální: Rotace Země se zpomaluje, takže se rozchází se superpřesnými atomovými hodinami, podle nichž IERS stanovuje světový čas. „Poslední červen tak bude mít 86 401 sekund,“ spočítal Stamatakos.

Změna času o sekundu není historickou premiérou, bude to 26. posun od roku 1972, kdy se s upřesňováním oficiálně začalo. Poslední takovou událost Země zažila v roce 2012 a mnozí na ni nemusí vzpomínat v dobrém: posun tehdy neustála část internetových serverů, a na nějakou dobu tak byly z provozu vyřazeny služby jako Reddit, LinkedIn, Gizmodo či FourSquare.

Co se stane s GMT?

Obavy však nemají jen pracovníci z oboru informačních technologií a provozovatelé zmíněných služeb, ale také Britové, kteří se obávají, že by neustálé přidávání sekund mohlo zbourat koncept Greenwichského hlavního času (GMT), který je určován okamžikem, kdy Slunce překračuje Greenwichský poledník. Pár sekund lze zatím tolerovat, ale v budoucnu by to už byly minuty. To by pak narušilo celý koncept časových pásem.

Experti proto chtějí problém zevrubně projednávat na několika konferencích. Obzvlášť Američané už delší dobu volají po zrušení sekundových korekcí s poukazem na zmatky, které pak nastávají. A Britové se k nim v zájmu svého GMT nepochybně ochotně přidají. Obyčejným smrtelníkům pak zbývá prostá otázka – co si s tou vzácně nabytou sekundou počít?

Koordinovaný světový čas
Tento čas, označovaný UTC (Coordinated Universal Time), tvoří základ systému občanského času. Jednotlivá časová pásma jsou pak určována svými odchylkami od UTC. Koordinovaný světový čas jako základ systému měření času je nástupcem greenwichského času alias GMT (Greenwich Mean Time) a v neformálním vyjadřování se někdy zaměňují. Na rozdíl od GMT, jenž je založen na rotaci Země, vychází UTC z atomových hodin, takže je na rotaci Země téměř nezávislý.