Konec drahého roamingu? Volání v zahraničí má stát stejně jako doma

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Evropská komise zveřejnila plány, podle kterých by se v zahraničí mělo od léta 2016 volat za cenu domácích hovorů. Návrh ještě musí schválit členské země a Evropský parlament. Operátoři protestují.

Komise podle agentury DPA předpokládá, že operátoři se poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí sami dobrovolně vzdají. Jinak totiž budou podle nových pravidel povinni zajistit svým zákazníkům možnost dočasného využívání služeb zahraničních operátorů.

Evropská komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová věří, že tato povinnost bude pro operátory natolik nepříjemná, že raději přestanou roamingové poplatky účtovat. „Pokud budete cestovat, budete si jednoduše moct vybrat jiného operátora, který vám nabídne lepší tarify,“ řekla Kroesová. „V každém případe se klienti budou moct těmto vysokým (roamingovým) poplatkům vyhnout,“ dodala.

Návrh předpokládá, že zákazníci již od července 2014 nebudou při vycestování do zahraničí platit žádné poplatky za příchozí hovory. S úplným odbouráním roamingových poplatků počítá o dva roky později. Cílem podle Kroesové je, aby byly náklady spotřebitelů na telefonování stejné bez ohledu na to, v jaké části Evropy se právě nacházejí.

Operátoři návrh kritizují

Telekomunikační sektor plány komisařky Kroesové ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Záměr regulovat roaming nepovažují za šťastné řešení ani tuzemští operátoři. „Regulační zásahy v oblasti cen rozhodně nepřispívají k růstu svobodného trhu a zdravého konkurenčního prostředí,“ uvedla Patricie Šedivá ze společnosti T-Mobile. Jak uvedl Ctibor Jappel ze společnosti Telefónica O2, společnost vítá všechny snahy o zjednodušení regulace. „Návrh zveřejněný Evropskou komisí neobsahuje taková ustanovení, která by do budoucna podpořila zájem investovat do evropského telekomunikačního sektoru. Věříme, že v rámci dalších návrhů dojde v této oblasti k posunu,“ dodává Jappel.