Konečná řeka od Pink Floyd

Pink Floyd

Pink Floyd Zdroj: Profimedia.cz

Klišé o nejočekávanějším čemkoli roku snad ještě nikdy nenabylo tak obludných rozměrů jako u staronovinky Pink Floyd Endless River. Deska je na světě a všichni ji začínají pozvolna nenávidět, protože to není další Dark Side of The Moon ani The Wall. Přitom Nekonečná řeka doplácí stejně jako třeba velké filmové projekty na rozpor mezi nesmyslným očekáváním a realitě, která je dost pochopitelně nedokáže naplnit. Ale kdo si uvědomí skutečnou pravdu o novince Floydů, musí si ji užít.

Endless River je dvacet let starou nahrávkou, která dokonce nikdy neměla vyjít a měla zůstat nikdy nevydaným mixem jam sessions a skladeb, které se nakonec nevešly na opravdu poslední regulérní album Pink Floyd Division Bell. A co víc, až na pár výjimek jde o album čistě instrumentální. Už proto je mylné čekat písničkové Floydy, kterými se kapela stala zejména pod diktátem Rogera Waterse (této poloze se blíží snad pouze skladba Anisina). Daleko spíš jde o Pink Floyd artrockové, jak se nejvíce projevili na deskách Ummagumma a Atom Heart Mother. Obecný problém pak je, že na tuto etapu si mnozí milovníci britské legendy příliš nepamatují a většinou ji ani nemají rádi. A právě ty Endless River zklame.

Posluchače, kteří jsou alespoň trochu otevřenější a nechtějí pouze Another Brick in the Wall či Hey You ale Endless River příjemně překvapí. Především tím, jak silný materiál kapela dokázala „vyhodit“, nebo se k němu alespoň později nevrátit a dodělat do plnohodnotné nahrávky.

Druhou pravdou o Pink Floyd, kterou novinka potvrzuje, je jejich hudební vizionářství a žánrová pestrost. Najdeme zde ozvuky ambientu, art-rocku, elektroniky, ale samozřejmě vše v typickém podání Davida Gilmoura a spol.
V neposlední řadě nelze odhlédnout od samotného statusu nahrávky. Jde o poslední vzkaz jedné z klíčových kapel populární hudby. Už proto jde o velkou desku, jakých letos vzniklo pohříchu málo.

Pink Floyd: The Endless River
Vydavatel: Parlophone, 2014
Hodnocení: 80 %