Kontroly dechu: opilců přibylo

Předpis, podle kterého policisté musí dát dýchnout každému kontrolovanému řidiči, přinesl výsledky.

Řidičů, kteří se napili alkoholu, sedli za volant a chytili je policisté, v prvním měsíci roku 2010 přibylo. Ve srovnání s lednem 2009 jich je o dvě třetiny víc. Vyplývá to z počtu případů, které řešili úředníci olomouckého magistrátu. Nové nařízení o povinném testování na alkohol při silniční kontrole se tak projevilo už po prvních týdnech.

Dýchnutí do digitální trumpety, která nahradila dřívější balonky, je po zastavení auta samozřejmostí. „Každá hlídka musí vždy provést dechovou zkoušku,“ potvrdila policejní mluvčí Marta Vlachová. Počet kontrolovaných policisté neevidují, ale přistihli šestačtyřicet lidí pod vlivem alkoholu. „Byl to nepříjemný pocit. Cítil jsem se provinile, i když jsem věděl, že jsem čistý,“ řekl Petr Rychnovský, který sice řídí tři roky, ale dýchal poprvé.

„Vloni se kontroly dělaly jen namátkově. Letos prošetřujeme případy, kdy řidič nadýchá i minimální hodnotu alkoholu,“ poznamenal Dalibor Hýbl, jenž přestupky na magistrátu vyřizuje. Pokuta za porušení předpisu je od deseti do dvaceti tisíc korun a provinilec přichází nejméně na půl roku o řidičský průkaz.

Do 0,3 promile dostane tři body, při vyšší hladině šest bodů do evidence řidičů. Pokud má řidič více než jedno promile alkoholu, což jsou u dospělého muže asi čtyři piva, jedná se o trestný čin.

Provinilci pak hrozí až dva roky vězení. Pokud tester ukáže vyšší hodnoty, musí řidič vždy na kontrolní odběr krve. „Za letošní leden jsme měli takových případů třináct,“ sdělila policejní mluvčí Marta Vlachová.

Mezi rekordmany patří například řidič jedoucí z plesu v Litovli s 1,6 promile alkoholu nebo pětatřicetiletý muž, který při kontrole na Chválkovické ulici v Olomouci nadýchal 2,39 promile. I když někteří řidiči namítají, že ke kontrolám hladiny alkoholu nemá policie oporu v zákoně, je možné udělat zkoušku už na základě podezření. Pokud jsou při dechové kontrole nějaké nesrovnalosti, dýchá řidič do elektronického testeru znovu. Z kontroly se nevykroutí nikdo.

„Když se řidič odmítne podrobit vyšetření, hrozí mu dvacet pět až padesát tisíc korun pokuty a do bodového hodnocení mu je automaticky připsáno sedm bodů,“ uvedl Dalibor Hýbl z olomouckého magistrátu. Dodal, že ale může existovat odchylka přístroje a i podle názoru některých soudních znalců lze do hodnoty 0,24 promile tvrdit, že člověk není ovlivněn alkoholem. Přestože Česko šplhá stále výše na žebříčku uživatelů drog, jejich přítomnost policie u řidičů běžně nekontroluje.

Tester, který odebere přímo na ulici sliny, vytahují policisté jen výjimečně. „Jsou školeni a přesně poznají, kdy je řidič pod vlivem drog. Test se dělá až při vážném podezření,“ vysvětlila Vlachová.