Koupit sud a za pár let ho prodat. Whisky je čím dál žádanější investice

Zdroj: CREDITAS ASSETS SICAV a.s.

Láhev výběrové whisky lze koupit s tím, že její cena v následujících letech poroste. Další možností je koupě investičního sudu. Tento druh investic je v posledních letech stále populárnější a stále více lidí láká i v Česku.

„Zájem investorů, sběratelů či milovníků whisky o sudy za poslední dva roky enormně vzrostl a nadále roste se stoupající znalostí problematiky i se zájmem o alternativní formy investování,“ potvrdil Radim Krejčí z Portu Gallery, která zprostředkovává různé formy alternativních investic včetně výběrového alkoholu.

Kromě whisky je oblíbeným investičním nástrojem víno nebo rum. Například úpis Orkney Island Single Malt whisky v objemu 6,5 milionu korun trval jen patnáct hodin a účastnilo se ho 522 investorů, vysvětlil Krejčí.

Whisky z Třebíče

Obrovský zájem o investice do sudů se zrající sladovou pálenkou registruje první český specializovaný výrobce whisky z Třebíče – Trebitsch. Prodej spustili na podzim 2020 a od té doby palírna prodala sudy za desítky milionů korun, prozradil spoluzakladatel firmy Trebitsch Holding a zakladatel investičního fondu Trebitsch Investment Fund Ondřej Chládek.

„Zájem nás upřímně velmi překvapil. Největší byl a je o menší sudy o velikosti 30 a 50 litrů, ale nejsou výjimečné ani prodeje větších sudů o objemu 120 a 220 litrů,“ uvedl Chládek.

Podle něj podobná možnost ukládání peněz na českém trhu chyběla. „Nám se podařilo tento zájem nemalé části zákazníků pokrýt,“ pochvaluje si rozhodnutí prodávat investiční sudy s whisky. Společnost garantuje kupcům odkup za předem sjednanou cenu, garantuje průměrné zhodnocení osm procent ročně.

Zrání pod zámkem „Zákazník si u nás sud kupuje a je tedy jeho majitelem. Sud pak po dobu zrání leží v daňovém skladu a my jeho majiteli garantujeme, že ho od něj za předem sjednaných podmínek odkoupíme,“ vysvětluje Chládek. Většina zákazníků volí tento postup odkupu, existují ale i kupci, kteří si přejí po určité době whisky stočit a vydat v okolkovaných lahvích.

Proč mají lidé zájem o českou whisky, která ve středoevropském regionu rozhodně není tradičním nápojem? „Myslím si, že je to právě proto, že jde o tuzemský produkt. Poté, co jim whisky naskladníme, mají zákazníci možnost svůj sud i fyzicky vidět, všechny sklady máme pouze na našem území,“ zdůraznil spoluzakladatel palírny.

Investice pro znalé

Radim Krejčí upozorňuje na některá úskalí, která s investováním do kvalitního alkoholu souvisí. „Je potřeba si uvědomit, že drobný investor - začátečník má pouze omezenou možnost investovat sám do sbírky lahví nebo celých sudů. A pokud ano, tak většinou nemá vůbec šanci vyskládat z těchto sudů diverzifikované portfolio. Takže jde do poměrně velkého rizika, transakčních a dalších nákladů,“ varuje Krejčí.

Stále je potřeba tento druh zhodnocení peněz brát jako doplněk k tradičním formám investic, jako jsou akcie, dluhopisy nebo komodity. Kupec si musí uvědomit veškerá rizika spojená s držením sudu, ale i lahve. Kromě tržních je potřeba počítat s režijními náklady jako je skladování, pojištění, náklady na koupi sudu, náklady na prodej sudu. Nesmíme zapomínat ani na to, že tento sektor není regulován jako tradiční finanční produkty.

Možností, jak si realizaci investice zjednodušit, je využít zprostředkovatele, který vydává investiční certifikáty. V případě Portu Gallery se o investiční aspekty stará komise odborníků, ovšem potenciální investor si může přes specializovanou platformu skládat vlastní portfolio investičního alkoholu.

Třicítka za padesát

Pokud se vrátíme na Vysočinu k možnosti investovat do domácí produkce, Chládek uvedl, že největší zájem mají lidé o menší sudy, také s ohledem na cenu. Nejmenší „třicítka“ whisky Trebitsch stojí 54 450 korun, „padesátka“ 90 750 korun. Tyto sudy tvoří přes čtyři pětiny prodejů. Pouze několik procent lidí si chce svou whisky vypít, případně ji prodat někomu dalšímu.

Ostrovy whisky zaslíbené

Co čeká zájemce o investici do sudu whisky z tradiční palírny ve Skotsku? V první řadě zavedené palírny ve Skotsku a na přilehlých ostrovech většinou jednotlivě sudy vůbec nenabízí. Pokud ano, je třeba se v obchodování s alkoholem vyznat.

„Zájemce by se měl dobře orientovat v problematice, zjistit základní informace o palírně, mít detailní přehled o parametrech konkrétní whisky a jejího zrání. Zároveň je potřeba mít znalosti o tom, jak se obchoduje se sudy whisky - jak sud nejen koupit, ale jak ho také prodat, respektive najít v první řadě protistranu, která mu vhodný sud prodá,“ vypočítává Krejčí.

V obecné rovině jsou oblíbenými značkami skotští výrobci jako je Macallan, Highland Park, Glenmorangie, Laphroaig, Ardbeg nebo Bowmore. Je ale nezbytné trh s whisky sledovat a mít přehled. Kromě skotských výrobců jsou na trhu ceněné také kanadské nebo japonské palírny. 

Alkohol přes akcie

Možností, jak investovat do alkoholu, jsou také akcie palíren. Na londýnské burze najdeme ty největší. Společnost Diageo PLC patří mezi největší palírny světa a vlastní značky jako je Johnie Walker, J&B, Bell´s, Buchanan´s, White Horse, Black and White, Vat 69 a Old Parr. Jiným řešením je specializovaný burzovně obchodovaný fond ETF, který se zaměřuje na výrobce alkoholu.

Autor: Jaroslav Novotný