Království veganů v Loving Hut

Loving Hut

Loving Hut Zdroj: loving hut

Zatímco na venkově stále zůstává symbolem vegetariánského jídla smažený sýr se šunkou, v Praze se vegetariánským podnikům daří a na trh přicházejí další řetězce. Jako první začínala test e15.cz „kršňácká“ síť Góvinda, po ní přišla Dhaba s jihoindickými pokrmy a nakonec se v Praze etablovala také mezinárodní síť Loving Hut (na světě má zhruba 120 poboček), která vsadila na pestrou, výhradně však veganskou nabídku.

Žádný alkohol

Jaký je rozdíl mezi vegetariány a vegany? První jmenovaní nejí pouze maso, ale mohou sýry, vejce, mléko a podobně. Ostatně už za komunistů existovala vegetariánská restaurace, kam se chodilo třeba na vyhlášenou koprovku s vajíčkem. Vegani naproti tomu konzumují pouze potraviny čistě rostlinného původu, takže místo sýru mají na jídelníčku tofu.

Z nabídkyZ nabídky

Vegani neuznávají ani jiné „drogy“, takže celá síť Loving Hut je nekuřácká a nenabízí ani žádný alkohol. Loving Hut začínal v Praze v Londýnské ulici jako Veg Food. Až později se stal součástí volného mezinárodního řetězce a v současné době v Praze fungují tři restaurace Loving Hut – první je na Vinohradech, druhá na Starém Městě a třetí nejmladší byla nedávno otevřena v obchodním centru Anděl (v každé provozovně je trochu jiná nabídka, ale základní pilíř je stejný – zelenina, sojové maso, tofu a k tomu spousta fantazie).

Lilek na černo

V Loving Hut pracuje velmi příjemný a usměvavý mezinárodní personál. Kuchyně je především asijská, nabízí tudíž nespočet pokrmů ze zeleniny a sojového masa, ale protože jídelníček není stejný ve všech zemích, ale v každém městě má šéfkuchař volnost připravit lokální jídla, najdete zde i typicky české věci, například smažený květák, pečené brambory či veganský řízek s bramborovou kaší. Z pestré nabídky si vybere opravdu každý (což se vám třeba v Góvindě nemuselo vždycky podařit).

Veganské jídloVeganské jídlo | Libor Budinsky

V Loving Hut si můžete individuálně nabrat jídlo z bohatého bufetu (funguje od 11 do 16 hodin, nakládáte si z nabídky osmi jídel a několika příloh, sto gramů stojí 24 korun). Zde však záleží trochu na náhodě, protože ne všechna jídla jsou úplně vydařená, respektive, na některé kombinace není jazyk Evropana úplně navyklý – třeba takový lilek na černo zřejmě řada lidí odmítne. Naopak sojové maso s ananasem bylo úžasné. Výhodou bufetu je rychlost, ale ani na jídla na objednávku nečekáte příliš dlouho.

Kung pao ze sóji

Pokud máte rádi polévky, vyzkoušejte výtečnou vietnamskou polévku, talíř plný zeleniny a sojového masa vás zasytí, ale nebudete se cítit přejedení. Velmi dobré je také tofu smažené v křupavém kokosu. Z hlavních jídel záleží na osobních preferencích – můžete si vybrat sladkokyselá, pálivá či neutrální jídla. Osobně mi chutná zdejší mírně pikantní kung pao s kousky sojového masa a kešu oříšky. Pokud máte rádi nasládlý orient, zkuste třeba mořský lotos – plátek „masa“ s ananasem a zrníčky sezamu.

Kung PaoKung Pao | Libor Budinsky

Přestože Loving Hut má své kouzlo v jakési skromnosti a příjemnosti, není určen na slavnostní večeře, ale spíše na „rychlé“ obědy či svačiny. Přesto podává jasný důkaz, že veganské jídlo není pouze lehké a zdravé, ale může být i mimořádně chutné. Takže doporučuji všem zarputilým masožroutům – nikoliv, aby se odnaučili jíst maso, nýbrž aby poznali, že existuje alternativa, která je chutná a není to „smažák“.

Menu - hodnoceníMenu - hodnocení

Autor je publicista