Krav maga? Podstatné je přežít

Nemá speciální úbory, soutěže, ani pravidla. Jedinou snahou je přežít. To je sebeobranný izraelský systém krav maga, který má v Budějovicích už druhou školu.

Učí lidi, jak používat klíče, flašky, popelníky nebo mobily k tomu, aby se ubránili. Žert? Ani trochu. Už druhým rokem funguje v Českých Budějovicích škola krav magy – sebeobranného systému.
Její jméno je podobně tajemné jako původ po druhé světové válce v Izraeli. V překladu je ale stejně jednoduché, jako tenhle systém sám. Krav maga znamená v hebrejštině boj zblízka a Lukáš Pešta v Českých Budějovicích učí, jak se jednoduše ubránit napadení. Centrum má jeho škola na výstavišti, ale nové kurzy otevřel i v Jeremiášově ulici.
„Když by teď ke mně někdo přišel a chytil mě pod krkem, první věc, která mě napadne, je, co mám po ruce,“ vysvětluje Lukáš Pešta. Sedíme v kavárně na náměstí a na stole jsou dva šálky od kávy, lahev od koly a klíče. „Flaška. Ideální. Klíče. Ty jsou nejlepší pro ženy, aby s nimi píchly do očí,“ šestatřicetiletý popisuje Pešta, co všechno dokáže k sebeobraně použít.
Sám začínal dva roky před sametovou revolucí s taekwondem a má české i evropské mistrovské tituly. Od roku 1999 působí v armádě jako člen speciálních jednotek a začal s výukou sebeobrany. Krav maga je podle něj nejefektivnější. „Líbilo se mi, že se to dá uplatnit v praxi. Proto jsem to zkusil,“ říká jednadvacetiletý Jindřich Petřík, který trénuje už půl roku.
Sebeobranný systém. To je slovo, které na ni pasuje. Nejde o sport ani o bojové umění. Nemá žádná pravidla, zkoušky ani levely. Jediným cílem je naučit se, jak přežít. Krav magu vymysleli Izraelci pro své ozbrojené složky. Hledali sebeobranný systém, který bude fungovat na ulici a který si vojáci dokážou rychle osvojit. Židovský stát je prakticky od svého vzniku v permanentní válce, takže sebeobranu neustále rozvíjí a jednotlivé chmaty a postupy aktualizuje. „Reagují tím na používání nových zbraní, proti kterým už stávající techniky nejsou účinné,“ dodává Pešta. Časem se začaly vyvíjet nové formy pro policejní potřebu a také civilní, čistě sebeobranné systémy.
Od klasických bojových umění se liší tím, že učí sebeobranu v různých stresových prostředích. Necvičí se jen v tělocvičnách, ale také v autech, ve výtazích, na ulici, v parku.
Sami příznivci krav magy, která má v Čechách už svoji asociaci, upozorňují na svých webových stránkách, že na rozdíl od bojových umění nemá rituální charakter a je to špinavý boj z ulice.
Učí techniky jako kopání do rozkroku, škrábání do očí, údery dlaní, lámání kolenou a podobně nebo taky, jak se konfliktům vyhnout. „Třeba když je nějaká partička v hospodě, která provokuje, první věc, kterou studentům říkám, je zaplatit a odejít,“ dodává Pešta. Vedle toho ale upozorňuje také na to, že ne všechno je stoprocentní a člověk ze soubojů může odejít zraněný.
„Když je v akci nůž, téměř vždycky teče krev. Ovšem je lepší odejít s pořezanou rukou než s probodnutým břichem,“ vysvětluje Pešta.
Když před dvěma lety v Budějovicích s výukou začínal, přišlo šest lidí. Dnes jich má v kurzu zapsaných na sedmdesát. Na trénincích se jich pak točí kolem čtyřiceti. Pořádá různé kurzy a ten nejbližší bude 4. července na výstavišti pro zájemce zcela zdarma. O týden později pak bude seminář jen pro ženy.