Křižovatky architektury: Pokovené sklo míří na fasády

Nový trend ve stavebním designu představila na celorepublikovém setkání architektů, developerů a zástupců samosprávy „Křižovatky architektury“ železnobrodská sklárna LIGLASS, která se stala i jedním z hlavních partnerů konference. Využít její pokovené sklo na fasádách domů již zamýšlel i světoznámý architekt Jan Kaplický. Ten chtěl skleněná kolečka LIGLASS použít na opláštění střechy budovy Koncertního a kongresového centra v Českých Budějovicích.

„Černé skleněné pokovené „šupiny“

Barevná variabilita skla zkrášlí veřejný prostor

Pokovení slouží především k zabarvení skla. Dokáže dát fasádám neopakovatelný ráz, kdy se plocha na světle třpytí a vytváří měňavý povrch. „Právě barevná variabilita je typickou vlastností pokoveného skla,“ doplňuje René Smelík. „Myslím si, že právě tato pestrost a originální optické vjemy mohou dodat veřejnému prostoru nadčasovost.“ Podle něj je masivní použití těchto materiálů ve veřejném prostoru otázkou blízké budoucnosti.

Diskuse o veřejném prostoru

Konference Křižovatky architektury se letos uskutečnila již potřetí. V Národní technické knihovně v Praze-Dejvicích se sešly téměř dvě stovky architektů, developerů a zástupců samosprávy, aby zde prezentovali svá řešení aktuálních otázek veřejného prostoru na konkrétních příkladech z vybraných měst České republiky. Diskutovalo se mimo jiné o úpravách veřejného prostoru, roli městského architekta a o spolupráci mezi samosprávou, architekty a developery.