Krumlov: čtyři ikony humoru a ironie

Léčba smíchem? Českokrumlovská výstava Humor v umění je obsáhlá natolik, že Sedmička návštěvníkům radí: Udělejte si víc času.

Ozdravný pobyt v době, která politicky a ekonomicky nevyznívá zrovna vesele, nabízí Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově. Sedmička nechyběla na vernisáži výstavy Humor v umění.

„Zde je pod průmyslovými hnojivy pohřben zdravý selský rozum,“ konstatuje jeden z kreslených vtipů Vladimíra Jiránka. V patře pod jeho kolekcí si s šálky kávy, hudebními nástroji či lahvemi vína pohrávají grafiky Jiřího Slívy. Hned vedle je asi 120 prací ikony světového kresleného humoru, britského karikaturisty a animátora Geralda Scarfeho, jehož proslavila spolupráce se skupinou Pink Floyd na desce The Wall. Malíře zastupuje Rakušan Josef Florian Krichbaum, představitel figurativní malby, fantastického realismu a surrealismu, který vtipkuje i na téma počasí a změny klimatu.

„Každý z těchto umělců je jiný, ale každý je zábavný i v mezinárodním kontextu a podle mého mínění bude zábavný i za další desítky let,“ shrnula ředitelka galerie Hana Jirmusová Lazarowitz. Původně chtěla přichystat výstavy o architektuře a designu, ale nakonec se rozhodla udělat něco, co vyváží současnou špatnou náladu ve společnosti. I proto, že letos si Schieleho centrum připomíná dvacet let existence.

U jeho zrodu stála Jirmusová s Němcem Gerwaldem Sonnbergerem a Američanem Sergem Sabarskym. V prvních patnácti letech přinesli do Krumlova spoustu energie i peněz, avšak ani jeden z těchto mužů už nežije a zvlášť poslední roky jsou pro kulturu čím dál tvrdším bojem.

Homo humorus

Také proto Jirmusová zvolila téma Humor v umění, aby povzbudilo a dodalo nadhledu. „Dnes je vzácný den, protože v těchto pěkných prostorách zahajujeme výstavy, které umožní návštěvníkům se smát. Sám jsem si to ověřil,“ láká k návštěvě herec Jaroslav Dušek.

Slovo humor je podle něho možná příbuzné se slovem humus, a to má blízko ke slovu homo označujícímu člověka.

„Homo humorus je patrně ta nejbožštější z bytostí,“ uvádí Dušek a vzápětí rozebírá slovo smích, které dal do souvislosti s tím, že něco smíme. „Pakliže nás zachvátí smích, uvědomíme si své božství, které často bývá zakryté vážnou maskou,“ tvrdí herec.

Výstavy potrvají do 28. října, otevřeno je denně. Galerie nabídne i doprovodný program, autogramiádu ve středu 18. dubna v 15 hodin, kdy bude Gerald Scarfe podepisovat své knihy či plakáty.

Tento šestasedmdesátiletý umělec je v lahůdkovém menu galerie tím nejvybranějším soustem. Jeho 120 kreseb a akvarelů reprezentuje politickou a společenskou karikaturu od šedesátých let minulého století. Proslavily ho obrázky a kreslené komentáře královské rodiny, britských, amerických i evropských politiků, glosoval rok 1968 v Československu.

Těžištěm jeho retrospektivy jsou ovšem práce spojené se skupinou Pink Floyd a jejím zásadním albem The Wall. Lidé mohou vidět také návrhy scén a kostýmů pro Anglickou národní operu či filmy studia Walta Disneyho. Výstavu doplňují projekce snímku Herkules a samozřejmě kultovního kresleného filmu The Wall.

Promítání, při němž si v rozsáhlé galerii odpočinou na židlích a v křeslech děti i dospělí, nabízí na více obrazovkách také expozice Vladimíra Jiránka. Nadčasové komentáře ilustrátora, karikaturisty a režiséra animovaných filmů si zaslouží víc času a větší dávku soustředění, aby si diváci vychutnali každý drobný fórek.

U litografií Jiřího Slívy pak určitě přijde chuť na kávu, sklenku vína či poslech jazzu. „Nikdy jsem si nemyslel, že jednou budu vystavovat v tak renomované galerii,“ říká Slíva. Jeho kolekce čítá osmdesát grafik. Název Liberté dostala podle obrázku s trochu jinou náladou. Pták vylétá z klece, aby se po peripetii dostal do klece jiné, která vypadá úplně stejně jako ta, již opouští.