Captain America: Moderní thriller o světové krizi

Komiks Captain America

Komiks Captain America Zdroj: Repro E15.cz

Zabít jednoho z největších komiksových hrdinů hned na začátku příběhu chce odvahu a pevnou autorskou ruku. Závěrečný díl trilogie o Captainovi Amerikovi je také jedním z nejpoctivějších moderních superhrdinských příběhů vůbec.

Komiksový scenárista Ed Brubaker má kořeny v detektivní drsné škole. I proto dělá superhrdiny jinak, než velí současná móda inteligentní, zábavné brutality nebo postmoderní psychologické demytizace. Silná, chytrá témata jsou sice integrální součástí jeho příběhů, ale nestrhávají všechnu pozornost na sebe. Naopak, jako rovnocenný partner cíleně umocňují základ každého dobrého vyprávění – kvalitní zápletku a řemeslo.

Captain Amerika tak není složitě zrealističťován, přesto je naprosto uvěřitelný díky své interakci se světem roku 2008. Ten je sice superhrdinský, ale velmi skutečný a současný. Jeho protivníkem není už jen starý fašistický arcinepřítel Red Skull, ale hlavně ředitel mocné megakorporace, vláda USA, veřejné mínění a dokonce superhrdinové v čele s Iron Manem. Jeho brutální skon je toho jen logickým vyústěním.

Mistrovství silných dějových linek

Díky tomu se scénář může plně soustředit na snahu pozůstalých Amerikových přátel zastavit složitý komplot jeho protivníků, kteří jsou stále o krok napřed. Nerozhoduje tu ani tak síla pěstí jako mocensko-mediální hry a politika. Brubaker o rok předvídá vznik globální krize 2008 a hlavně reflektuje naprostou nedůvěru v samotné principy demokracie a tržní ekonomiky, kterou dnes pociťuje stále větší množství lidí. Bez obalu ukazuje důvody tohoto otřesu, stejně jako politickou rétoriku, která z něho roste.

Především je ale každá ze tří vydaných knih lepší než ta předchozí ve způsobu, jakým čtenáře strhává do víru děje. Brubaker je mistr silných dějových linek a nepřestává nás zasypávat množstvím efektních, přesto logických zvratů o sto osmdesát stupňů. Tempo vyprávění je strhující, přesně v tradici nejlepších thrillerů a detektivek. Škoda jen nutnosti celou sérii rychle ukončit, z čehož vyplynul závěr lehce ve stylu deus ex machina.

Přesto především poslední dva díly trilogie zaujímají čestné místo v bohužel jen málo využívaném stylovém a žánrovém ranku, v němž hraje prim skvělé řemeslo chytře formované aktuálními problémy. Snad se tedy Captain America brzy vrátí. Protože i když je brán jako nepřehlédnutelný symbol USA, snadno se s ním ztotožní i skeptický český čtenář.

***

Ed Brubaker, Steve Epting, Mike Perkins: Captain America Omnibus 3 – Smrt Nakladatelství: BB art, 2012 Překlad: Richard Klíčník Hodnocení: 90 %