Captain America znovu verbuje chlapce do armády

Dokonalý voják.
Kapitán Amerika
se stal neporazitelným
hrdinou díky vědeckému
experimentu

Dokonalý voják. Kapitán Amerika se stal neporazitelným hrdinou díky vědeckému experimentu Zdroj: bontonfilm

Jeden z nejslavnějších komiksů, Captain America, vznikl během druhé světové války jako další prostředek k podpoře války v zámoří a také jako propagační dílo mající za cíl jediné – přilákat co možná nejvíc mladých chlapců do armády. Proto ukazuje nadpřirozeně silného a schopného hrdinu, který kosí nácky po stovkách a téměř se ani nezapotí.

Filmová adaptace komiksu nazvaná Captain America: První Avenger, která tento týden vstupuje do českých kin, bohužel nenabídne téměř nic jiného než trochu aktualizované propagandistické vábení.
Příběh Kapitána Ameriky začíná v náborové kanceláři, kde se již poněkolikáté snaží narukovat Steve Rogers. Ale opět neuspěje, protože je příliš subtilní postavy a nikdo nevěří, že by mohl v boji s Hitlerem a spol. jakkoli pomoci.

Pak si jej všimne vědec se silným německým přízvukem, vezme jej do tajného programu a poté z něj pomocí tajemného séra vytvoří supervojáka. Toho však nečekají bitvy, ale propagandistické turné na podporu prodeje válečných obligací. Supervoják se ale dlouho ovládat nenechá a brzy se pustí do boje. Soupeřem mu nebude pouze Hitler, ale mnohem mocnější supervoják věřící ve skandinávské mýty a jejich božskou moc.

Kromě lehce pomýlené ideologie, z níž snímek vychází, je jeho hlavním problémem přehnaná schematičnost. Captain America je jedno velké klišé – hlavní postava je modrooký blonďák s dokonalou muskulaturou, hlavní záporák dokonalý nácek se všemi atributy (kabát, čepice, ostré rysy, zkrátka kvintesence zla), totéž platí pro všechny vedlejší postavy, ačkoli ty začnou divákovi po chvilce zcela splývat. Komiksová estetika plná fetišizovaných atributů skvěle funguje na stránkách grafických románů, ve filmu ale potřebuje adekvátní filmovou obdobu, jinak působí kýčovitě a trapně.

Mimořádně dokonale se to daří v batmanovských filmech Christophera Nolana, Zack Snyder také umí. Ale Joe Johnston (režisér Jumanji a loňského Vlkodlaka) v této obtížné disciplíně zklamal. Jeho styl ničím nepřekvapí, je spíše popisný, bez jakéhokoli skutečného nápadu. Navíc snímek trpí nevyrovnanou dramaturgií. V podstatě celý působí jako jedna dlouhá expozice, jež bez jakéhokoli vývoje vyvrcholí dvěma třemi velkými bitvami. A toť v podstatě vše. Filmařský průměr, který sráží unylá propaganda.

Captain America: První Avenger (akční, USA, 125 minut)

Režie: Joe Johnston
Hrají: Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Samuel L. Jackson Premiéra: 4. srpna
Hodnocení: 40 %