Cave, Beck, Metallica, Green Day. Hudební festivaly sčítají ztráty a zbrojí na řádnou sezonu

Do Prahy se v roce 2022 vrátí jedna z nejčastěji v tuzemsku koncertujících kapel první světové rockové ligy Metallica. Stane se tak v červnu 2022 na Prague Rocks.

Do Prahy se v roce 2022 vrátí jedna z nejčastěji v tuzemsku koncertujících kapel první světové rockové ligy Metallica. Stane se tak v červnu 2022 na Prague Rocks. Zdroj: Blesk

Jednou z hlavních hvězd Metronome Prague Festivalu by měl být v červnu 2022 kytarista, zpěvák a skladatel Beck
Na Metronome Prague Festival přijede v roce 2022 i Nick Cave a jeho Bad Seeds.
Na Metronome Prague Festival přijede v roce 2022 i Nick Cave a jeho Bad Seeds.
Na Rock for People budou v roce 2022 spoléhat mimo jiné na Green Day.
Na Rock for People budou v roce 2022 spoléhat mimo jiné na Green Day.
11
Fotogalerie

Noční můra pořadatelů v podobě dalšího lock­downu a rušení akcí končí. Energii a peníze se organizátoři koncertů nyní snaží věnovat přípravě na novou, po dvou letech konečně řádnou sezonu 2022. Ztráty některých velkých festivalů ale šly až do milionů korun. Chuť jim i návštěvníkům by měly spravit jména jako Metallica, Beck, Nick Cave, Green Day, The Killers, Judast Priest či Sepultura.

K letos zrušeným festivalům patří jeden z těch největších Colours of Ostrava. „S variantou, že by se příští rok neuskutečnil, nepočítáme. Jiná varianta neexistuje,“ říká mluvčí přehlídky pořádané v sugestivním prostředí ostravských Dolních Vítkovic Jiří Sedlák. Za loňský rok spočítali pořadatelé Colours ztrátu na více než 12 milionů korun. Finančně se snaží spravit pořádáním menších a povolených akcí, ať už živě, nebo v online prostoru.

„Mohli jsme přežít jen díky podpoře z mnoha zdrojů – fanoušci si nechali loňské vstupenky na letošní rok, a tím nám pomohli s udržitelným cash flow. Další pomoc přišla od našich partnerů a sponzorů,“ dodává Sedlák. „Jaká ztráta to bude letos, bude záviset na mnoha faktorech,“ podotkl.

Ekonomický dopad měl lockdown nejen na samotné organizátory Colours of Ostrava. „Přesun festivalu se již podruhé negativně dotkl více než tisíc pracujících během festivalu, více než 450 dodavatelů z Ostravska a celé České republiky a například téměř 250 stánkařů,“ poznamenal Sedlák.

Metronome Prague Festival se letos uskutečnil v komornější formě s přídavkem „Warm Up“, na němž byla hlavní hvězdou Morcheeba, což pořadatelé považují za „zázrak“. V plném rozsahu se chystá Metronome Prague na červen 2022.

„S variantou přesunu sice počítat musíme, ale nevěříme tomu, že by znovu došlo na redukce kulturních akcí. Sledujeme dění v Británii, kde již nyní probíhají akce s kapacitou třeba i sto tisíc diváků de facto bez opatření,“ říká šéf festivalu David Gaydečka.

Zájem vystupovat na různých místech v Česku včetně metropole podle Gaydečky je. Situaci podle něj komplikují přesunuté termíny a to, že kapely ještě dluží držitelům vstupenek koncerty, které zatím nemohly odehrát.

„Náklady na akce včetně cen kapel a následně ceny vstupenek půjdou spíše nahoru. Už se to začíná projevovat. Důvodem bude fakt, že ubylo pracovních sil, kterých i tak před pandemií byl nedostatek. To má vliv na dodavatele, na služby a podobně,“ uvedl.

Z letošního jara na podzim přesunuli organizátoři i JazzFest Brno, který do konce roku nabídne dvacítku koncertů, nicméně už nyní připravují další ročník v řádném jarním termínu příští rok.

„Věříme, že ročník 2022 se bude konat standardně s živým publikem v sálech. Zároveň si necháváme otevřená dvířka i pro různé alternativní cesty, jak hudbu k fanouškům dostat, ať už je to natáčení TV koncertů, či vydávání desek na našem novém festivalovém labelu Bivak Records,“ míní umělecký šéf JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Nespoléhat jen na festival hodlají i organizátoři královéhradeckého Rock for People z firmy Ameba Production. Do tamního Festivalparku na městském letišti, který od ledna Ameba provozuje, investuje firma řádově desítky milionů korun. Areál o velikosti zhruba 40 hektarů, v němž se Rock for People koná, by tak měl sloužit po celý rok a nabídnout i další hudební, divadelní či filmové festivaly.

 

Hlavní festivalová zahraniční jména roku 2022 (výběr):

JazzFest Brno (únor–duben 2022): Jacob Collier, Delvon Lamarr Organ Trio, Pat Metheny
Rock for People Hradec Králové (15.–18. června 2022): Biffy Clyro, Royal Blood, Fall Out Boy, Green Day, Weezer
Prague Rocks Praha-Letňany (22. června): Metallica, Five Finger Death Punch, Red Fang, Steel Panther
Metronome Prague Festival (23.–25. června 2022): Nick Cave and The Bad Seeds, Beck, Oh Wonder, Underworld
Masters of Rock Vizovice (7.–10. července 2022): Judas Priest, Nightwish, Sepultura, Black Label Society
Mighty Sounds Tábor (8.–10. července 2022): Dropkick Murphys, Social Distortion, Royal Republic
Colours of Ostrava (13.–16. července 2022): The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix
pramen webové stránky festivalů