Česká skladatelka Simonne Draper vydává v USA album

Simonne Draper

Simonne Draper Zdroj: Simonne Draper

Simonne Draper
2
Fotogalerie

Jako kytarovou virtuosku a skladatelku představuje českou sólistku Simonne Draper album Portraits in Guitar. Hru na kytaru vyváženě a melodicky doprovází syntetickými smyčci a bicími nástroji. Její hudba zdaleka není typicky klasická.

Sama ji označuje za neoklasickou. Debutová deska obsahuje 11 skladeb s orchestrálním a multiinstrumentálním doprovodem. Posluchači uslyší jak novinky, tak kompozice, které již zazněly na koncertech a získaly si publikum.

„Na albu se mnou spolupracovali kytaristé Patrik Henel a Helena Slavíková a perkusionista Jiří Zmek, za což jim patří mé velké poděkování. Nemohu opomenout i výborného zvukového mistra Pavla Bohatého, bez kterého by deska jistě neměla ten krásný zvuk,” říká Draper.

Album vychází u amerického vydavatelství MSR Classics a kromě Spojených států bude k dostání také ve Velké Británii a Japonsku. Čeští zájemci, si jej mohou zatím pořídit přes internet přes Amazon nebo iTunes. Brzy by mělo být k zakoupení i u nás.

„Jsem ráda, že toto album je konečně na světě. Při poslechu mé hudby se to možná nezdá, ale stálo nás všechny mnoho úsilí,“ dodává Draper. I když lituje toho, že desku nebylo možné vydat prostřednictvím české firmy, je ráda, že její hudba nadchla americké vydavatelství, které zajistí i distribuci do mnoha zemí.

„To mě samozřejmě těší, navíc spolupráce s americkým vydavatelstvím byla naprosto perfektní. Dalo by se říci, že je to společný výtvor česko-americko-anglické spolupráce,” podotýká o svém debutu Draper.

Kytaristka má za sebou úspěchy na mezinárodní soutěžní scéně. Některé její skladby vyhrály nebo se umístily na předních místech ve světových soutěžích v Americe i v Evropě. V roce 2016 byla přijata za členku Společnosti českých skladatelů při Asociaci hudebních umělců a vědců, tedy organizace, která kromě podpory hudby vlastních členů se snaží rozvíjet zájem o hudbu také u dětí a nejmladší generace.