EU prodlouží o 20 let autorskou ochranu hudebníků

Paul McCartney

Paul McCartney Zdroj: wikimedia.org

Z 50 na 70 let od zveřejnění díla by dnes měla Rada EU prodloužit autorskou ochranu hudebních děl. Na změně, po které dlouhou dobu volaly hudební vydavatelství i autoři, vydělají nejen veteráni evropského hudebního průmyslu jako Paul McCartney či Tom Jones, ale především vydavatelé.

Oddechnout si tak mohou zejména americká vydavatelství jako Sony, Universal, Warner Brothers či EMI, která vlastní práva k řadě stále populárních nahrávek ze začátku 60. let. Podle současných zákonů by jim ochrana vypršela během několik málo let. Jak uvedl server digitalmusicnews.com, tato alb jsou pro zmíněná vydavatelství „zcela klíčovým zdrojem příjmů“.

Za prodloužení autorské ochrany bojoval i frontman kapely Who Roger Daltrey, který argumentoval tím, že umělci přestanou dostávat poplatky ze svých nahrávek v důchodovém věku, kdy už nevydělávají. „Je to mimořádně dobrá zpráva,“ reagoval na nový zákon v deníku The Independent. Prodloužení platnosti autorských práv potěšilo i Shirley Basseyovou. „Na rozdíl od diamantů, autorská ochrana není věčná, ale jsem ráda, že vydrží o trochu déle,“ uvedla zpěvačka, která se proslavila úvodní písní k filmu Gondfinger ze série o Jamesi Bondovi.

Evropští poslanci změnu schválili už minulý týden. Vítězství hudebníků a vydavatelů ale není úplné, požadovali totiž srovnání evropských zákonů s těmi americkými. V USA jsou autor a jeho dědicové chráněni po 95 let po první publikace. Pokud ale umělec prodá práva nahrávací společnosti, tato lhůta se ve většině případů výrazně prodlouží, a to na dobu autorova života a dalších 70 let.

Rozhodnutí evropských zákonodárců následovalo po zveřejnění zprávy britského úřadu pro ochranu duševního vlastnictví, která prosazovala řadu změn v této oblasti, aby se zjednodušil proces nákupu licencí. Úřad také vypočítal, že prodloužení autorské ochrany zvýší hrubý domácí produkt britské ekonomiky až o 0,6 procenta.