Filmové muzeum v New Yorku vystavuje Švankmajerovy koláže

Koláže českého filmového režiséra, animátora a výtvarníka Jana Švankmajera.

Koláže českého filmového režiséra, animátora a výtvarníka Jana Švankmajera.

(VIDEO) Newyorské Muzeum pohyblivého obrazu vystavuje koláže českého filmového režiséra, animátora a výtvarníka Jana Švankmajera. Jde o 50 děl, která vznikla pro natáčení jeho posledního snímku Přežít svůj život z loňského roku, jenž také muzeum ve čtvrtek vpodvečer uvedlo.

„Jan Švankmajer je jedním z nejvynalézavějších a jedinečných animátorů současného filmu, který se vyznačuje temně komickou a zřetelně surreální vizí,“ podotkl k tiskové zprávě k výstavě hlavní kurátor muzea David Schwartz. Muzeum výstavu připravilo ve spolupráci s newyorským Českým centrem.

Hrdinou Švankmajerova posledního filmu je stárnoucí muž v podání Václava Helšuse, který žije dvojí život - jeden v realitě a druhý ve svých snech. Chodí za psychoanalytičkou, která se mu pokouší vykládat, co jeho sny znamenají. Přijde pak na určitý rituál, který mu umožní kdykoli své sny navštěvovat. Z nich se dozvídá o svém raném dětství, vztahu k otci i k matce. Když je pak svou manželkou postaven před rozhodnutí mezi realitou a snem, odchází definitivně do snu.

Trailer k filmu Přežít svůj život

Newyorská výstava věnovaná filmu potrvá do 26. února příštího roku. Koláže doprovází padesátiminutová kompilace Švankmajerových krátkých filmů. Od začátku roku 2012 pak muzeum, které se letos v lednu otevřelo po několikaleté nákladné rekonstrukci, bude uvádět retrospektivu filmů českého tvůrce.

Švankmajer patří k nejznámějším filmařům z Česka v zahraničí. Jeho filmy - k nejznámějším patří Možnosti dialogu, Něco z Alenky, Lekce Faust, Spiklenci slasti či Šílení - překypují obrazností, prolíná se v nich sen s realitou, černý humor a agresivita s básnickým viděním světa. Režisér je aktivním surrealistou. Tento směr se podle něj „pokouší vrátit tvorbě magický rozměr“.

Ukázky z filmu Něco z Alenky

Jeho dalším projektem je černá komedie Hmyz, která by se měla v kinech objevit v roce 2015. „Základem scénáře je Švankmajerova filmová povídka, která využívá některé části z Čapkova díla Ze života hmyzu. Film, který by se měl blížit černé grotesce, bude více hraný než animovaný. Jeho rozpočet se odhaduje na 40 milionů korun.