Legendární New Order v základní sestavě vymetli archiv

Bernard Sumner z New Order

Bernard Sumner z New Order Zdroj: Profimedia.cz

Novinka britských průkopníků New Order vlastně není ani novinkou ani dlouhohrajícím albem. EP Lost Sirens obsahuje skladby, které skupina nahrála souběžně s předchozí deskou Waiting for the Sirens’ Call (2005) a věřila jim natolik, že než aby je vyexpedovala na B strany singlů, plánovala okolo nich obestavit další řadové album. Zároveň je EP labutí písní klasické sestavy, která vzala zasvé krátce po vydání Waiting for the Sirens’ Call.

Napříč osmdesátými a devadesátými lety prodělali tři bývalí členové Joy Division dlouhou anabázi od kytarové hudby přes elektronickou po jejich nenásilné spojení, představující možná to nejhodnotnější z proklínaného popu osmdesátých let.

Album Lost Sirens od New OrderAlbum Lost Sirens od New Order | Repro E15Album Lost Sirens

Neortodoxní přístup lemoval nejen nahrávky, ale i živá vystoupení, a tak se známé skladby často objevovaly ve verzích ze studiových originálů netušených. Waiting for the Sirens’ Call čelilo kritice, protože i přes předlouhé nahrávání a značný rozpočet přineslo písničky snad až příliš obyčejné, dominovalo jim navíc znamení doby – podkreslení akustickými kytarami jakožto stvrzení obratu od volnějších forem k písničce.

Novinka uchovává více syrovosti, působí autentičtěji; posluchač cítí, že se na skladbách podílely tři výrazné osobnosti, z jejichž střetu pramení originalita skupiny. Pocit nedokončeného provází i texty, jsou spíše neřízenými proudy než ucelenými tvary. Jedna ze skladeb začíná veršem „nebyl jsem doma přes deset let“.

Materiál na EP je stejně starý, ale ani trochu nezestárl. Rozhodnutí ponechat jej stranou k samostatnému vydání bylo zcela oprávněné. Škoda jen, že u jeho koncertní podoby nebude zpívající basista Peter Hook, jehož zpěv dodával deskám New Order charakteristický melancholický nádech.

New Order: Lost Sirens Vydavatel: Rhino, 2013 Hodnocení: 80 %