Na festivalu v Torontu nejvíce zaujal film o skupině libanonských žen

Film libanonské režisérky Nadine Labakiové Where Do We Go Now získal v neděli nejvyšší ocenění na filmovém festivalu v Torontu a zařadil se tak mezi potenciální kandidáty na Oscara.

Film libanonské režisérky Nadine Labakiové Where Do We Go Now získal v neděli nejvyšší ocenění na filmovém festivalu v Torontu a zařadil se tak mezi potenciální kandidáty na Oscara.

Film libanonské režisérky Nadine Labakiové Where Do We Go Now získal v neděli nejvyšší ocenění na filmovém festivalu v Torontu. Snímek tak může bojovat o nejslavnější filmové ocenění - zlatého Oscara. Porota v Torontu také ocenila dokument The Island President britského režiséra Jona Shenka.

Druhý celovečerní film Labakiové vyprávějící o skupině libanonských žen, které se snaží zmírnit náboženské napětí mezi muslimy a křesťany ve své vesnici, byl představen v květnu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v sekci Jistý pohled. Následuje po velkém úspěchu prvního filmu Labakiové Caramel z roku 2007

Fanoušci v Torontu dále také ocenili jako nejlepší dokumentární film The Island President britského režiséra Jona Shenka, který je věnován prezidentovi Maledivské republiky Muhammadu Našídovi, jenž vede osamocený boj proti změnám klimatu. Shenk a Našíd přijeli představit tento dokument do Kanady a využili této příležitosti, aby upozornili svět na osud 1200 ostrovů z maledivského souostroví, kterým hrozí zaplavení vodou.

Filmový festival v Torontu je tradičně považován za klíčovou událost před udílením cen Americké filmové akademie - Oscarů a severoamerická média ho pozorně sledují. Na rozdíl od festivalů v Cannes nebo v Berlíně tady ceny neuděluje porota, ale rozhodují o nich diváci. Loni získal nejvyšší ocenění na festivalu v Torontu snímek britského režiséra Roma Hoopera King's Speech (Králova řeč). Film byl potom oceněn čtyřmi zlatými soškami Oscara, včetně kategorie nejlepší film.