Patti Smith: nejsou to jen paměti

Nejasná kariéra. Ve skvělé autobiografii se Patti Smith přiznává, že její umělecká kariéra začínala značně nejistě

Nejasná kariéra. Ve skvělé autobiografii se Patti Smith přiznává, že její umělecká kariéra začínala značně nejistě Zdroj: profimedia

Není to jen obvyklých dvacet deka tlačenky s příležitostným octem a cibulí na téma „jak jsem založila první kapelu“. Autobiografické zápisky americké zpěvačky Patti Smith sice obnažují počátky její umělecké dráhy, ale páteří knihy Jsou to jen děti je především dlouholetý vztah – nejprve milenecký, později přátelský – s excentrickým fotografem Robertem Mapplethorpem.

Na pozadí bez patosu vyprávěného příběhu lze nahlédnout do mikrosvěta umělecké komunity New Yorku přelomu šedesátých a sedmdesátých let, avšak bez obvyklých mytologizujících nánosů. Hotel Chelsea, Andy Warhol, ikony generace beatniků a od té doby zřejmě neviděná provázanost mezi hudební, literární a výtvarnou scénou; řada jmen, která by sama o sobě mohla fungovat jako klíčová slova: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Rolling Stones, Allen Ginsberg; a je to i ohlédnutí za dobou, kdy ještě umění bylo „skutečné“, plné ideálů, nezatížené snobstvím, komercí a přetvářkou.
Do této konstelace přibyla Patti Smith v roce 1967 s nejasným cílem, ale o to pevnějším odhodláním stát se umělkyní.

Byla nejprve malířkou a básnířkou, zpěvačkou se stala až o mnoho let později, řadou oklik a náhod. Cesty jejího partnera byly odlišné. Od počátku zůstal věrný malbě a fotografii, v kolážích plných symbolů však hledal především sebe sama, jakoby jeho později nalezenou homosexuální orientaci předurčovala striktní katolická výchova.

Knihu lze ale číst i jinak než jen jako fascinující výpověď o lidské blízkosti. Totiž jako doklad o americké každodennosti, po celá dvě desetiletí lemované pořadníky na práci, propouštěním a nejistotou. Jako vnímavý pozorovatel zachytila zpěvačka nejen proměny svého vnitřního světa, ale i tehdejší Ameriku. Skutečnou, hmatatelnou, zbavenou přikrášlujících nátěrů.
Literatura o rockových hvězdách je tradiční doménou vydavatelství Volvox Globator, nad některými jeho překlady zažili fanoušci nejednu horkou chvilku. Pražskému domu Dokořán proto patří poděkování nejen za výběr titulu – většina podobných bývá přinejmenším postradatelná – ale i za šťastnou redakci.

Patti Smith: Just Kids / Jsou to jen děti

Nakladatelství: Dokořán, 2011
Překlad: Jaroslav Riedel
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce