Recenze: Disneyho Kráska a zvíře se vrací

Kráska a zvíře

Kráska a zvíře Zdroj: Disney

Kráska a zvíře
Kráska a zvíře
Kráska a zvíře
Kráska a zvíře
Kráska a zvíře
14
Fotogalerie

Po šestadvaceti letech se do kin vrátila Disneyho oslazená verze klasické pohádky Kráska a zvíře, tentokrát v podobě opulentní hrané muzikálové romance. 

Kráska a zvíře se zapsala do dějin filmu jako jediný animovaný snímek, který získal nominaci na Oscara za nejlepší film v době, kdy tato pocta byla omezena jen pro pět titulů. To se psal rok 1991.Mezitím vyrostla další generace, která si po úspěchu nové, hrané Disneyho Popelky ráda zajde do kina na novou, hranou Disneyho Krásku a zvíře.

K této generaci patří i Emma Watsonová, jejíž omezený líbezný herecký projev a příjemný hlas právě stačí na roli Belle, krásky z francouzské vesnice z osmnáctého století. Hvězda filmů o Harrym Potterovi proslula i jako feministická aktivistka. Je tak jen přirozené, že její Belle se chová jako inteligentní, odvážná a laskavá žena a slouží jako vzor pro dívky v obecenstvu.

Naopak Zvíře bývalo příliš arogantním princem. Nyní čeká, zda někdo objeví jeho nové hodné já uvězněné v digitálním těle chlupaté rohaté příšery stvořené pomocí motion capture. Tato technologie pomohla na svět také princovým milým sluhům zakletým v nábytek a interiérové vybavení, které v originále, dostupném i ve vybraných českých kinech, mluví řada dalších hvězd včetně Iana McKellena.

Režisér Bill Condon má kromě dramat Bohové a monstra, Mr. Holmes a Twilight ságy o jiné dívčí obsesi netvorem na kontě i muzikál Dreamgirls. V něm publikum přehltil emocemi soulových balad a pozlátkem showbyznysu. V novince nás opět zahrnuje opulentní výpravou, velkolepý- mi muzikálovými čísly, sytými barvami, pěknými kostýmy a spoustou ne úplně přesvěd- čivých digitálních triků. V jeho filmovém dortu ale nechybí ani láska a akce, jen šarmu v něm oproti Popelce ubylo.

Na začátku vše chutná výborně, po víc než dvou hodinách už se někdo může cítit jako po přejedení cukrátky. Jean Cocteau hned po druhé světové válce pojal francouzskou pohádku jako fantasy o snění a erotické vášni. Disney věrný svému rodinnému image zůstal u příjemné, nekomplikované romance o pravé kráse skryté uvnitř.

Bellina samostatnost, černošští herci v malebné předrevoluční Francii a dvě nenápadně gay postavy, kvůli nimž některé země film o vztahu dívky a zvířete odmítly promítat, jsou jedinými modernitami v této nostalgické, radostné podívané.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Kráska a zvíře (muzikál, USA, 130 minut)

Režie: Bill Condon Hrají: Emma Watsonová, Dan Stevens, Kevin Kline, Luke Evans

Hodnocení: 70 %

Video placeholde
Okouzlující a přitom dobrodružný příběh Kráska a zvíře v novém hraném filmu studia Disney vstupuje do českých kin 16. března 2017. • Rozhovory • Falcon, INT