Sirotkové ráje se řadí k průměru latinskoamerické prózy

Kniha Sirotkové ráje

Kniha Sirotkové ráje Zdroj: Argo

Brazilský spisovatel Milton Hatoum se narodil v Manausu, velkoměstu obklopeném amazonským deštným pralesem. Knihu Sirotkové ráje, český překlad právě vydalo nakladatelství Argo, zařadila redakce Financial Times roku 2010 mezi desítku nejlepších překladů po bok knih Orhana Pamuka nebo Kenzabura Oe.

Jde o vůbec první překlad tohoto autora do českého jazyka. Hatoumovým celoživotním tématem se stalo sledování proměn a osudů metropole Manaus, v níž se pozoruhodným způsobem mísí mytologie a způsob života původních obyvatel s rozmachem lodního průmyslu a kaučukové výroby z počátku 20. století.

Hlavním prvkem novely Sirotkové ráje je převyprávění odvěkého amazonského mýtu o bájném Eldorádu, jež sídlí pod hladinou jihoamerického veletoku. Eldorádo se v běhu dějin stalo mimo jiné symbolem bezbřehého pustošení Jižní Ameriky evropskými konkvistadory. Hatoum však tuto polohu mýtu nechává ležet ladem a zaměřuje se spíše na individuální osud hlavního hrdiny, syna majitele velké lodní společnosti.

Poté, co otec Arminta Cordovila zemře, jeho potomek zdědí velké jmění a do jeho rukou je svěřen prosperující podnik. Na otcově pohřbu Arminta uhrane mladá dívka z místního sirotčince. Propadá beznadějné touze po tajuplné krásce a začíná ztrácet kontakt s okolní realitou. Nenadálé podnikatelské nesnáze, jimž je zanedlouho vystaven, se mísí s útrapami nešťastné lásky a celý příběh se sune k tragickému konci.

Krátká novela je psána barvitým jazykem, v němž se o sebe otírá tradice evropského psychologického románu a záměrně naivní dějové zkratky a kondenzace. Sirotkové ráje odkazují na cestu vyšlapanou magickým realismem a podobně jako u takového Gabriela Garcíi Márqueze je milostný příběh zarámován do pevného dějinného kontextu a teprve v něm nabývá svého plného smyslu.

Českého čtenáře tradičně podobná díla přitahují, a tak se není třeba obávat nezájmu či nepochopení. Ačkoli knize není možné téměř nic vytknout, tematicky i formálně se řadí spíše k průměru jihoamerické prózy. Pro fanoušky podobné literatury jsou Sirotkové ráje sázkou na jistotu, kdežto ostatní musí svůj přístup pečlivě zvážit.

Autor je spolupracovníkem redakce