Startuje Febiofest s hvězdou italského filmu Morettim

Habemus Moretti.
Italský režisér
přijede do Prahy
představit svou
novinku Máme
papeže

Habemus Moretti. Italský režisér přijede do Prahy představit svou novinku Máme papeže Zdroj: cinemart

Další, už 19. ročník Febiofestu dnes večer slavnostně začíná v Praze, místní multiplex Cinestar Anděl obsadí do pátku 30. března, pak se jeho ozvěny vydají do regionů.

V pestrém programu, který opět doprovází i koncerty v okolí Cinestaru, letos chybí speciální improvizovaný sál, v němž se zadarmo promítaly tematicky spřízněné filmy (loni například vznikl na letišti). I bez něj na diváky čeká 182 filmů z pětapadesáti zemí rozdělených do sekcí podle původu.

Mezi nimi se objevují předpremiéry i snímky, které se do české distribuce nedostaly, zato ve světě vzbudily zájem. Jako jeden z vítězů loňského Sundance Martha Marcy May Marlene, oskarový kandidát a belgický divácký hit Býčí šíje, nové Bouřlivé výšiny, kterým Andrea Arnoldová dodala víc syrovosti a sexu, nebo režijní debut Angeliny Jolieové, milostné drama z balkánské války V zemi krve a medu.

Sál pro experimentální díla osobně navštíví inovátoři Denis Coté a Ruben Östlund, mezi snímky s gay a lesbickým námětem patří irské drama Albert Nobbs nominované na tři Oskary i hravě obskurní parodie sci-fifilmů padesátých let Osamělá lesbo-ufounka hledá spřízněnou duši.

hosté febiofestuhosté febiofestu

V rámci Kina osobností, miniretrospektiv hlavních hostů letošního Febia, tentokrát diváci mohou v prvním sále multikina u Anděla potkat herečky Sandrine Bonnaireovou a Zuzanu Kronerovou nebo režiséry Andrease Dresena, Andreje Zvjaginceva či Nanniho Morettiho. Ten si v Praze převezme i Kristiána za přínos světové kinematografii stejně jako další host – Agnieszka Hollandová zrovna natáčející v Česku palachovské televizní drama Hořící keř.

Na otočku přijede i její krajan, uznávaný kameraman Sławomir Idziak, aby představil svou práci ve 3D na velkofilmu Varšavská bitva 1920. Kino Ponrepo se do Febiofestu zapojí přehlídkou Jiřího Krejčíka. Jeden z nejstarších stále činných režisérů světa se zúčastní i debaty o Císařově pekaři, kterého začal v padesátých letech natáčet a byl od něj odstaven.

V programu zůstává i soutěž Nová Evropa věnovaná tvorbě začínajících evropských tvůrců. Porota vybraná z veřejnosti dá jednomu z nich Grand Prix, která mu pak může pomoci do českých kin jako loňskému vítězi, polské krimi Křtiny. Šanci má letos i absolventský film z FAMU Slovince Olma Omerza Příliš mladá noc, jediný česky mluvený zástupce na letošním Berlinale.

Autorka je spolupracovnicí redakce