Kurt Gerron je průvodcem smutné jízdy holokaustem

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky Zdroj: Profimedia.cz

Téma holokaustu v literatuře se zdálo být dlouho vyčerpané a díky dílům Prima Leviho, Imreho Kertésze či Arnošta Lustiga jako by zaznamenalo jasné vrcholy. Švýcarský spisovatel Charles Lewinsky (na snímku) v roce 2011 přišel s románem Gerron, který se staví na roveň zmíněných velikánů. Kniha nyní vychází v překladu a je velkým kandidátem na titul románová událost roku.

Lewinsky vypráví částečně smyšlený, ale do velké míry reálný příběh Kurta Gersona, který do dějin divadla, filmu i koncentračního tábora v Terezíně vstoupil pod jménem Gerron. Válečný hrdina z první světové války se na počátku dvacátých let stal jednou z největších hvězd berlínských kabaretů, pronikl na seriózní divadelní pódia a definitivně se jeho kult ustavil na filmovém plátně, kde vystupoval, nebyl menší hvězdou než Marlene Dietrichová či Emil Jennings (s nimiž si zahrál v Modrém andělovi). Vše ale změnil nástup Adolfa Hitlera a nacistů k moci, povinnost Židů nosit žluté hvězdy, zákazy činnosti, emigrace a později i deportace do sběrných a koncentračních táborů. Gerronův život skončil v Osvětimi téměř před samotným koncem činnosti tábora.

Autor ale nestaví svůj román jako strohé a tragické vyprávění. Jeho román je postaven na asociacích. Začíná tím, že Gerron dostává v Terezíně za úkol natočit propagandistický film (jeho finální verze je dostupná na YouTube). Dostává tři dny na rozmyšlenou, zda se podřídí, nebo bude zapsán do dalšího transportu do Osvětimi. Tím se spouští vlna vzpomínek na dětství, zrání, válku, rodinu a samozřejmě na uměleckou kariéru i stále sílící nacistickou hrozbu. Lewinsky nesmírně poutavě (a daleko komplikovaněji než většina filmů) pracuje s flashbacky, flashforwardy, vyprávění tak je zcela kompaktní (ostatně není členěno na klasické kapitoly). Každá část textu končí motivem, který se v následující stává dominantním, a celý příběh se valí kupředu jako tank.

Charlesi Lewinskému se podařil opravdu bravurní kousek. V době, kdy knihy i filmy postavené na patosu kvůli estetickým normám selhávají, napsal knihu, jejíž patos je jemný, ale drtivý a funguje par excellence. A to není malé vítězství. Snad jen je škoda, že součástí knihy není kratší seznam jmen, o kterých se Gerron zmiňuje. U některých méně známých hvězd by se hodil.

Charles Lewinsky: Gerron
Nakladatelství: Mladá fronta, 2015
Překlad: Eva Pátková
Hodnocení: 100 %