Léčba rakoviny bez nutnosti agresivní chemie

Rakovina, ilustrační foto

Rakovina, ilustrační foto

Mutantní forma genu Chk1 ničí rakovinové bujení. Dokáží vědci zopakovat náhodný objev?

Pokroky v léčbě rakoviny jsou pravděpodobně jedním z nejčastěji hlášených objevů. Snaha vědců se odráží v nových léčivech či využívaných postupech. Dnes je také jedním z nejnadějnějších odvětví léčba rakoviny genovou terapií. Oč větší je však překvapení, když na opravdu zajímavý objev přijdou vědci téměř pouhou náhodou.

Zčistajasna objeven

Pokud řekneme slovo „mutace“ většinou nám pod tímto pojmem nevyvstane myšlenka na záchranu. A právě v tomto případě mutace genu je naděje na záchranu životů opravdu veliká. Stačí jen zopakovat podmínky, které gen Chk1 přiměly změnit svou podobu.

Během studování celistvosti genomu objevili tři vědci z Case Western Reserve University, Jingna Wang, Xiangzi Han a Youwei Zhang, mutantní formu lidského genu Chk1.

V čem se tedy mutantní forma tohoto genu tolik liší od té původní? Zejména ve své aktivitě. Aktivní forma Chk1 během pozorování v Petriho misce dokázala zastavit množení nádorových buněk a všechny je zahubit. To vše bez jediného zásahu chemie.

Chk1 hraje pro lidské tělo podstatnou roli i bez mutace. Jeho bílkovinový produkt kináza se podílí na buněčném cyklu a podporuje přežití buněk například během stresu. Tato podpora se však týká i rakovinových buněk, kterým tak umožňuje přežití. Již nějakou dobu vědci uvažují o potlačení funkce genu Chk1 během chemické léčby chemoterapií. Tím by se procentuálně zvýšila účinnost protirakovinných látek.

Oproštění od chemoterapie

Mnoho farmaceutických firem se touto myšlenkou také nechalo inspirovat při hledání vhodné kombinace Chk1 s chemoterapií. Tým vědců pod vedením doktora Zhanga se však rozhodl jít opačnou cestou. Nepotlačovat Chk1, ale donutit ho k mutaci na aktivní formu.

rakovina, ilustrační fotorakovina, ilustrační fotoAktivní forma genu Chk1 dokáže účinně likvidovat rakovinové buňky bez zásahu chemoterapie. Výzkum však stojí teprve na počátku

Nynější chemická léčba a ozařování kromě rakoviny ničí i ostatní zdravé buňky. Pacientům tak v mnohém na úkor získaného času na světě přibývají další zdravotní problémy (pro nynější pacienty je to zatím však stále jediná možnost léčby).

Jak jsme již zmínili, aktivní gen Chk1 dokázal zastavit a ničit rakovinové buňky bez jakékoliv jiné chemie. To by pro nemocné znamenalo odklon od chemoterapeutické léčby. Přitom by však léčba dosahovala stejných výsledků. Podle vědců přináší studie jasné důkazy o léčebných schopnostech mutantního genu Chk1. Výhodou by pro lékaře bylo také získání času k opravě buněk.

Nezodpovězené otázky

Vědci nyní zvažují dva přístupy k aktivaci Chk1. První z možností je využít ke genové terapii dodání již mutované formy Chk1 do míst s rakovinovým bujením. Druhou možností je hledání malých molekul, se kterými by vědci mohli vyvolat totožnou změnu genu Chk1. Provedli by tak aktivaci přímo daných molekul genu.

Vědci se tak snaží využít potenciál, který lidské tělo má. Celá studie je však na samém počátku a stojí za zvážení, do jaké míry bude tato léčba účinná při dalším vývoji a testování. Otázkou je také problém, o kterém se vědci nezmiňují. Neútočí mutovaný gen také na zdravé buňky? Dokáže efektivně najít rakovinové buňky? Jak se zachová po zničení všech rakovinových buněk? Všechny tyto otázky si však budou vědci pravděpodobně zodpovídat až v průběhu dalšího výzkumu.