Loni na soutoku Ohře a Teplé: hokejový titul, nová aréna a Doubová

Co si zapamatovat z roku 2009 v Karlových Varech? Otevření haly, „pozemkovou reformu“ úřednice Doubové, návštěvu herce Malkoviche.

Zdaleka se béřeme, novinu vám neseme, co jest se nám přihodilo v městě Karlově. Parafrází vánoční koledy se lze ohlédnout za právě skončeným rokem 2009 ve městě, založeném císařem a králem Karlem IV.
Událostí, které nemohly nikoho minout, ať už je jeho osobní názor jakýkoliv, bylo několik. Popořadě.
V únoru se dostala na světlo záležitost šéfové stavebního úřadu Ivany Doubové a jejích pozemků. Kauza dostatečně známá. V prvních chvílích připustil primátor Werner Hauptmann porušení zákona, vzápětí se přehodnotil a začal hovořit o závisti. Po půl roce pak vedení města shledalo Doubovou nevinnou, i když řada odborných posudků hovořila o opaku.
Hokejisté HC Energie získali mistrovský titul, když 12. dubna v posledním šestém a rozhodujícím zápase porazili mistrovskou pražskou Slavii 4:3.
Začala vycházet Sedmička. První číslo se objevilo 16. dubna.
V červnu, 19., město slavnostně otevřelo KV Arenu, stavbu za přibližně 1,3 miliardy korun. Původně měla stát o nějakých 300 milionů méně. Dosud jedinou akcí, která halu vyprodala, byl zápas českých a ruských hokejistů 6. září v rámci Euro Hockey Tour.
Slavnostně přestřihlo vedení města pásku na znamení dokončení kompletní rekonstrukce ulice Sokolovská. Akce, která začala o rok dříve v srpnu, stála 122 milionů korun. Dodnes není část na začátku ulice za budovou magistrátu dodělaná.
Ke konci roku ukončilo město dvanáct let trvající spory o Národní dům. Trojdohodou mezi městem, bývalým majitelem Ivem Ouřadou, který se sérií žalob domáhal vlastnictví, a společností Eltodo. Ta dům od města získala – s tím, že jej nejprve musí opravit. Začít by mohla v roce 2010, stavební povolení má už od roku 2007.
A další události? V lednu město ohlásilo, že v polovině roku začne výstavba bazénu u haly. Oddalování termínu skončilo nakonec až v roce 2010.
Od Nového roku začala divadlo řídit obecně prospěšná společnost Karlovarské městské divadlo, kterou založilo město.
Správce konkurzní podstaty se snažil od začátku roku prodat zkrachovalý Karlovarský porcelán. V březnu dostalo 1100 lidí výpověď, v červenci začala v závodech, které koupila firma Hengis, znovu výroba porcelánu. Nový majitel přijal zpět kolem dvou třetin bývalých zaměstnanců.
V únoru začal sloužit na letišti cestujícím nový moderní terminál. Za hodinu tu lze odbavit až dvě stě padesát cestujících.
Od 1. dubna zdražilo jízdné v městských autobusech z dvanácti na šestnáct korun za jednu jízdu.
Zastupitelé odsouhlasili prodej historické budovy Lázní III společnosti Veso, která má lázně do roku 2059 v nájmu.
V květnu přijali zastupitelé vyhlášku, která snížila počet heren ve městě ze sto devíti na třicet devět.
Na mezinárodním filmovém festivalu dostali v červenci Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Isabelle Huppert, John Malkovich a Jan Švankmajer. Cenu prezidenta festivalu dostal Antonio Banderas.
Karlovarské dostihové závodiště oslavilo 110 let.
Začala rekonstrukce zchátralého Lidového domu ve Staré Roli. Má skončit na podzim 2010. K soudu zamířili bývalí manažeři Karlovarské krajské nemocnice Vladimír Keřka a David Hanzl. Za porušení povinností při správě cizího majetku, kdy měli v letech 2006 a 2007 způsobit škodu za 2,5 milionu korun, jim hrozí až pět let vězení.
Ministerstvo shledalo, že garáže s byty v Libušině ulici stojí v rozporu s územním plánem. Uvést věci do pořádku koaliční zastupitelé odmítli.