Main Point Karlin: nejlepší kancelářská budova světa

Cenu MIPIM Awards 2012 v kategorii Best Office & Business Development získala 8. března na světovém veletrhu MIPIM ve francouzském Cannes budova Main Point Karlin. Toto ocenění znamená de facto vyhlášení nejlepší kancelářské budovy světa za uplynulý rok.

Nevšední stavbu v pražském Karlíně navrhl architektonický ateliér DaM, jejím developerem se stala společnost PSJ INVEST a generálním dodavatelem stavební společnost PSJ. Je to vůbec poprvé v historii, kdy český projekt zvítězil v této kategorii.

[file:13380:small:right]

Výstavba originální administrativní budovy Main Point Karlin probíhala od prosince 2009 do počátku srpna 2011. Budova v sobě spojuje unikátní výraznou architekturu s vysoce efektivním a komfortním uspořádáním vnitřních prostor. Jejím uživatelem jsou společnosti skupiny Vienna Insurance Group - Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna.

Nová dominanta Prahy 8 v deseti nadzemních podlažích nabízí 22 000 m2 variabilní pronajímatelné plochy a ve třech podzemních podlažích vzniklo 347 parkovacích míst. V budově jsou využity moderní způsoby chlazení a větrání pomocí indukčních jednotek. Výjimečná je též fasáda, které dominují francouzská okna na celou výšku podlaží, mezi nimiž jsou osazeny 3D pilíře ze sklobetonu. Budova v sobě kombinuje řadu prvků ohleduplných k životnímu prostředí (podrobněji viz dále).

Architektonické řešení budovy Main Point Karlin v sobě spojuje harmonii organických, měkkých křivek s jinak přímočarou a důslednou architekturou. Netradiční oblé tvary objektu umožňují nový přístup k využití prostoru a plynulá křivka fasády dovoluje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu.

Další nespornou výhodu představují otevíratelná okna ve všech částech budovy a také pokrokový systém ventilace a chlazení, který maximálně respektuje přirozené proudění vzduchu. Středem budovy prochází atrium, jež přivádí denní světlo prakticky do všech vnitřních prostor.

*

PSJ INVEST, a. s.

Působí na českém trhu sedmnáct let. Má za sebou řadu úspěšných realizací developerských projektů. Její portfolio čítá přes 181 000 m2 plochy administrativních i komerčních center, průmyslových parků či bytových domů a rezidenčních areálů. Společnost získala několik prestižních ocenění na poli kancelářských realit a systematicky si buduje dobré jméno doma i ve světě. PSJ INVEST zajišťuje na profesionální úrovni komplexní služby při řízení stavebního projektu: dokáže obstarat pozemky i zdroje financování, připraví technické i ekonomické rozvahy. Koordinuje práce na projektové přípravě a samozřejmě umí projekt i postavit.

PSJ, a. s.

Patří mezi největší stavební společnosti v ČR. Zabývá se především pozemní stavební činností, realizací vybraných stavebních řemesel a technologií a také developmentem. Její prvořadé zaměření představuje generální dodavatelství staveb, a to včetně komplexních dodávek na klíč od fáze projektu a studie stavby až po kolaudaci a předání funkčního díla. Vedle budovy Main Point Karlin jmenujme podíl na výstavbě pražského administrativního areálu BB Centrum, komplexu Zlatý Anděl na Smíchově nebo Galerie Fénix & Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech, realizaci bytového souboru Villa Bianca v Praze a generální dodavatelství při rekonstrukci Obecního domu či Sovových mlýnů. PSJ se věnuje i vlastním developerským projektům, které se zaměřují zejména na oblast výstavby komerčních budov a obytných celků. Od počátku své existence působí PSJ také na zahraničních trzích. V posledních letech se soustřeďuje na Ruskou federaci, Slovensko, jihovýchodní Asii a arabský svět. Společnost PSJ je držitelem řady ocenění v prestižní soutěži „Stavba roku“.

*

Tři otázky pro Martina Jaroše, předsedu představenstva PSJ INVEST

<i><b>Kdo rozhodoval o udílení MIPIM Awards v Cannes?</b></i>

Systém výběru na veletrhu MIPIM je složitý. Tři finalisty vybírá odborná porota, pak už rozhoduje odborná veřejnost - účastníci veletrhu. Jsou to ovšem špičky ze všech zúčastněných států, lidé, kteří se živí tímhle byznysem. Ta soutěž zapojuje veřejnost zcela záměrně: architektura má přece něco sdělovat, působí na nás všechny.

<i><b>Čím projekt Main Point Karlin zaujal?</b></i>

Odbornou veřejnost zaujal tím, že se výrazně liší od ostatní produkce. Pracovali jsme na místě bývalé továrny, v prostoru s řadou ekologických škod a městských regulativů. Bylo to složité, i když zajímavé místo. A my jsme se rozhodli, že tu najdeme jednoduché, řekl bych funkcionalistické řešení. Nechtěli jsme formální certifikát, honbu za nějakým razítkem - chtěli jsme být předvídaví a využít všech výhod, které nám to specifické místo nabízelo. Nejdříve jsme objížděli světové architekty, pak jsme si udělali minisoutěž mezi českými architekty a našli studio DaM.

Ten projekt není „masovka“. Jde o sepětí urbanismu, ekologického řešení a moderních technologií. Architektura se tu s technologií snoubí, nedají se oddělit. Ať už jde o fasádu ze sklobetonu probarveného v hmotě, která vedle estetické stránky plní funkci stínění a brání přehřívání objektu, nebo o úžasný statický systém nepravidelných opěrných sloupů, anebo o indukční jednotky, které zajišťují dokonale vyrovnanou teplotu v místnostech a ventilaci bez hluku i průvanu. Jejich fungování jsme měřili přímo u výrobce, v jeho laboratořích ve Švédsku, než jsme si troufli na vlastní realizaci. A mohl bych pokračovat: o proplachovacím kanálu, který ve sklolaminátových rourách přivádí do suterénu vltavskou vodu k chlazení objektu, nebo o funkci atria a tří technologických jader, která umožňují promyšlenou dispozici takřka bez „prořezu“. Který objekt se může pochlubit tím, že skoro všechny místnosti mají přirozené denní světlo?

Takže dnes, s vědomím kvalit objektu, už usilujeme o certifikaci LEED Platinum. Je to nejvyšší možné ohodnocení, které má dosud maximálně 10 staveb v Evropě - u nás nikdo.

<i><b>Máte už v rukávu další eso?</b></i>

Development je o trpělivé práci. Chceme dělat raději menší počet projektů, ale mít je pevně pod kontrolou. Tohle rozhodnutí jsme udělali před nějakými 8 až 10 lety a myslím, že bylo správné. Budeme se ho držet dál.