Málo jihoafrických reálií Ďáblově hoře vaz nezlomí

Deon Meyer

Deon Meyer Zdroj: Profimedia.cz

Detektivky jsou už pár let velkým hitem a kromě obligátních skandinávských, francouzských a amerických autorů se nakladatelství poohlížejí i jinde. Nakladatelství Moba objevilo jihoafrického autora Deona Meyera, jehož Ďáblova hora se letos hlásí o pozornost českého čtenáře. Uspět může, ale není to zadarmo.

Meyer vypráví velmi složitý případ, v němž je spousta podezřelých i obětí. Policisté řeší sérii vražd údajných pachatelů sexuálních zločinů na dětech. Ty vedle jejich činů a propuštění na kauci spojuje také způsob smrti – všechny zabíjí jediný pachatel pomocí tradiční zbraně jednoho z jihoafrických kmenů. Rozsáhlá kniha pak vedle klasického vyšetřování také znovu prověřuje častou etickou otázku, zda tajemný mstitel má právo nahradit soudní proces, který může být problematický a často propustit i jasného viníka, třeba kvůli podplacenému soudci.

To není jediný exkurz do jihoafrických reálií, které Ďáblova hora nabídne. Meyer také popisuje rasové problémy, které se skončením apartheidu dostaly jiný rozměr, zavádí čtenáře mezi místní drogové bossy a také zachycuje problematiku sexuálního násilí. K němu se v JAR často uchylují lidé bez pedofilních sklonů kvůli víře, že jim sex s dítětem vyléčí AIDS. Přesto tu je jihoafrické reality nedostatek, aby se kniha vyčlenila z kategorie globálně standardizovaná detektivka.

Deaon Meyer totiž příliš pracuje s osvědčenými motivy. Najdeme tu bývalou prostitutku/matku samoživitelku, detektiva-alkoholika, jemuž se rozpadá rodina a on musí vystřízlivět a zároveň čelit největšímu případu kariéry. A povinný je také tajemný mstitel, jehož motivace je čtenáři sympatická, přesto mu nesmí fandit. I tak ale musíme jihoafrickému autorovi připsat k dobru, že s touto detektivkovou klasikou pracuje sympaticky, často i docela invenčně, protože neustále střídá perspektivu mezi těmito třemi postavami a jejich společný příběh skládá velmi pozvolna a důmyslně. Zpočátku dokonce Meyer využívá poměrně revoluční narativní stavby – všechny tři perspektivy tříští na drobné útržky a různě je míchá dohromady. Jako v moderním televizním seriálu (nikoli české provenience). Naneštěstí tento velmi svěží přístup od druhé třetiny mizí a nahradí jej daleko konvenčnější vyprávění. Přesto Ďáblova hora by se v dnešní přehnané nabídce detektivek z celého světa neměla ztratit.

Deon Meyer: Ďáblova hora
Nakladatelství: MOBA, 2015
Překlad: Jakub Kalina, 2015
Hodnocení: 60 %