Meka Robotics: pohyby jako u člověka

Meka Robotics

Meka Robotics

(VIDEO) Další ze společností, které se soustředí na vývoj realistických robotů, je Meka. Pokročilá technologie nabízí přirozené pohyby se zpětnou vazbou.

Už jsme si představili malé robotické modely od společnosti Hanson Robotics. Chlubí se sice relativně nízkou cenou v oblasti 15 tisíc dolarů, ale tomu odpovídá i výbava, rozměry a schopnosti těchto robotů. Jedná se spíš o drahé hračky pro vývoj softwaru, které kvůli malým rozměrům nelze použít na něco skutečně užitečného.

Univerzální roboti ale budou muset zvládat spoustu věcí a přístroje s rozměry dětských hraček pro ně nelze použít. Pro tuto oblast jsou potřeba rozměrnější roboti podobné člověku, a to jak velikostí, tak i schopnostmi fyzického těla.

Meka Robotics a studenti ze Stanfordu

O vznik Meka Robotics se zapříčinili dva bývalí studenti ze Stanfordu a MIT – Aaron Edsinger a Jeff Weber. Už na škole se oba věnovali robotice, stáli za prvním komerčně dostupným napájeným protetickým kotníkem nebo za robotem Domo humanoid.

Na videu se podívejte na animaci robotického kotníku iWalk

Meka Robotics se nyní soustředí na vývoj robotických systémů, které jsou určeny pro další výzkum, tedy do laboratoří a inženýrských firem. Nejedná se už o žádné hračky, ale profesionální a také poměrně drahé stroje, které však mohou poskytovat široké možnosti využití.

Tělo, paže i hlava

V nabídce je několik systémů, které se naprosto liší funkčností a výbavou: M1 Mobile Manipulator (tělo paže i hlava), samotná hlava S2 Humanoid Head, paže (A2), ruka (H2), torzo (T2) a další menší části (B1, G2, S3).

Standardní vybavený model M1 Mobile Manipulator má kompletní výbavu včetně pohyblivé základny s kolečky, která robotovi umožňuje snadný pohyb v prostoru. V hlavě se ukrývají S3 senzory s 5MPix kamerou, podporován je i Kinect (obsahuje řadu kamer i pro měření vzdálenosti objektu v prostoru) a další snímací systémy. K dispozici jsou i stereofonní mikrofony pro případné využití echolokace a určení zdroje zvuku; jako u člověka.

V celkové hmotnosti robota 165 kg se ukrývá i dostatečně výkonný počítač (3 × Core 2 Duo na frekvenci 2,5 GHz) pro zpracovávání nejen obrazu, ale i ovládání těla. To zajišťuje speciální software, který je zdarma (open source). Cena robota je pak poměrně vysokých 340 tisíc dolarů, tedy přes šest milionů korun.

Lidská plynulost

Jistě jste už viděli mnoho videí realisticky ztvárněných silikonových robotických tváří, které na první pohled vypadají jako lidské. Potom si ale všimnete velmi trhané pohybů nejen hlavy, ale i očí a dalších částí. Vše se zkrátka pohybuje pomocí jednoduchých motorků, jejichž možnost jsou značně omezené a nepřesné.

Meka Robotics dostala jednotlivé části na mnohem lepší úroveň. Pohyblivé části putují prostorem plynule a tak realisticky, až je to podivně lidské. Systém navíc pracuje i se zpětnou odezvou a přesným určování polohy každé částí. Takže pokud na ruku zatlačíte určitým směrem, mírně se podvolí a reaguje stejně, jako by to byla ruka člověka. Záleží ale na nastavení, a zda jsou vůbec tyto přirozené vlastnosti k dané činnosti nutné.

Podívejte se na ukázku S2 Humanoid Head z říjnového veletrhu robotů IROS 2011

Postupné spojení technologií

Některé společnosti se při vývoji robotů soustředí na mimiku, jiné na plynulý pohyb, další zase na software v podobě umělé inteligence. Cílem je spojit všechny tyto segmenty do jednoho zařízení. Nejdříve je nutné dostat výpočetní výkon na takovou, úroveň, aby byl schopen zpracovat pokročilý a případně učicí se software, který simuluje neuronové sítě.

Hardware bez softwaru neznamená nic a stejně tak i naopak. Otázkou je, zda se do nějaké skutečně komplexní funkční podoby robota, který bude mít všechny zmíněné vlastnosti, může dostat vývoj od jediné společnosti.

Možná se tak dočkáme postupného spojování těchto společností. Mohlo by to být podobné jako u počítačové éry, kdy se jeden výrobce staral o vývoj hardwaru (například IBM) a další zase o operační systém (například Microsoft).