Michal Kubenk: Až naprší jak v Kanadě

Michal Kubenk

Michal Kubenk Zdroj: Ondrej Tylcer

Michal řečený DJ Czech našel druhý domov za oceánem, kde se učil francouzsky v angličtině a objevil vinylové desky. Teď přenesl Kanadu do Karlína.

Chybí mi tady déšť,“ říká kanadskočeský DJ Michal Kubenk alias DJ Czech. Když jeho matka v roce 1968 emigrovala do Kanady, nebyl mu ještě ani rok. „Myslela si, že mě Červený kříž dostane za ní, což se vlastně podařilo až o 12 let později. Jeli jsme s tetou na dovolenou do Jugoslávie, pak jsme zdrhli do Rakouska, tam jsme nějakou dobu byli v lágru a teprve pak jsme dorazili za mámou do Toronta. Do té doby jsme si psali dlouhé dopisy, tam jsem ji spatřil poprvé a prostě s ní začal žít,“ říká Michal.

Matka ho hned přihlásila na kurzy angličtiny pro cizince. „S Číňany a Vietnamci jsem dřel angličtinu, abych mohl na odpolední hodiny chodit do normální školy. Pamatuju si, že jsem na začátku uměl jen dvě slova, „hello“ a „little“. Na povinných hodinách francouzštiny se mě učitelka ptala, jak se řekne pes – já neměl ani tušení, co je to „dog“, natožpak, jak se to řekne francouzsky,“ říká se smíchem.

Doma v garáži

Navzdory krušným začátkům se s novým prostředím rychle sžil. „Mě zajímala muzika, auta a holky, byl jsem úplně vedle z toho ‚západního světa‘, takže jsem ani neměl čas soustředit se na svoje pocity.“ Objevil tam také svět vinylů. „V sedmnácti jsem pracoval v restauraci svého otce. Pod ní byla taková diskotéka a každý večer, když jsem myl nádobí, mi ta hudba vibrovala podrážkami bot. Když se pak restaurace zavřela, udělali jsme z toho s kámošema klub Back Door pro mladý lidi ze skateové scény. Jeden byl u vchodu, druhý na baru a já měl na starosti hudbu,“ říká o svých začátcích DJ, jehož prvním vinylem byla Devo se singlem Whip it.

Po nějaké době se Michal rozhodl opustit Toronto a cestovat. „Koupil jsem si tehdy dodávku, narval jsem ji deskami a lyžemi a vyrazil na cestu dlouhou 5000 km do horského střediska Whistler, kde jsem přes den učil děti free style lyžování a večer hrál v klubech kombinaci funku, soulu a breakbeatu.“ Tam se také potkal se svou současnou ženou Terezou. „Oba dva jsme po nějaké době cítili, že chceme žít v Česku, a tak jsme se tu nakonec usadili a narodila se nám Natálka,“ říká Michal. Stesk po domově řeší každoročním několikaměsíčním pobytem za oceánem.

Michal KubenkMichal Kubenk | Ondrej Tylcer

Na svých cestách si rád zajde do oblíbeného lahůdkářství Schwartz’s v Montrealu. „Je to stará židovská jídelna s nejlepším ‚Montreal Smoked Meat‘. Teď to koupila Céline Dion za 12 milionů dolarů, ale má zakázáno z toho udělat řetězec. Naštěstí.“ V Česku rád chodí do hospody U Tygra nebo do Lokálu na dobré pivo. „Chybí mi tady ale mezinárodní jídlo. Ve Vancouveru si můžeš dát jihoafrické, guatemalské, prostě jakékoli.“

Vzpomínky na kanadský domov vložil do bistra Garage v pražském Karlíně, které před třemi měsíci otevřel s rodinou. „Řekl jsem své ženě, že dokud bistro neotevřeme, nebudu se holit. A tak mi narostl slušný plnovous. A měl jsem doma zle. Takže jsem ty vousy alespoň zastřihnul,“ říká Michal, který svůj mladistvý styl dotváří značkami jako Perry, Converse, A Life nebo Red Dragon. A ten déšť? „Vancouver je nejteplejší částí Kanady a místo sněhu tam pořád prší. Vždycky potom ale krásně voní vzduch.“