Miliardová investice do proměn Zlína

Ve Zlíně se chystají významné zásahy do podoby města – radnice plánuje projekt rekonstrukce centra, Zlínský kraj již zahájil práce na tzv. 14/15 Baťově institutu. Zatímco první záměr představuje náklady kolem 120 milionů korun, v bývalých Baťových závodech by se mělo proinvestovat kolem 900 milionů.

Pokud jde o centrum města, změny se budou týkat Gahurova prospektu – předprostoru Kulturního a Univerzitního centra, podchodu na náměstí Práce a Parku Komenského a zlínský magistrát již zná vítěze architektonických soutěží na tři projekty, které mají výrazně přispět ke zlepšení vzhledu centra města.

Gahurův prospekt by se měl revitalizovat podle návrhu ateliéru Ellement. Prospekt je místem křížení a pohybu většího množství lidí, je dynamické a zároveň klidné svým majestátem Gahurova urbanistického řešení. Návrh spojuje dvojí měřítko – velké urbanistické měřítko a měřítko lidské, vycházející z potřeb člověka a jeho tras ve městě. Respektuje přitom princip Gahurova prospektu a modeluje terén tak, aby nedošlo k porušení původního urbanistického záměru; ve shodě s tímto principem pracuje s velkými travnatými plochami.

Soutěž o rekonstrukci podchodu na náměstí Práce vyhrál návrh ing. arch. Pavla Chládka ze Zlína, jenž spolupracoval s ing. arch. Jaroslavem Hoškem. V případě revitalizace Parku Komenského byl vybrán jako nejlepší návrh autorů ing. Václava Babky z Brna, ing. arch. Pavla Mudříka ze Zlína a ing. Lucie Radilové a ing. Zdeňka Sendlera, oba z Brna.

Návrhy posuzovaly tři odborné poroty. „Chtěli jsme, aby kvalitu návrhů posuzovali především odborníci, proto měli v komisích větší zastoupení než lidé z magistrátu,“ vysvětlila náměstkyně primátora Eva Štauderová, která se třídenního jednání odborných komisí také účastnila.

#####Kultura a věda v bývalém Svitu

Další ambiciózní projekt vybudování 14/15 Baťova institutu v centru města Zlína realizuje Zlínský kraj. Jde o kompletní rekonstrukci 14. a 15. budovy v areálu bývalého Svitu. Na přestavbu, která již byla zahájena, čerpá Zlínský kraj dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 500 milionů korun, celkové náklady na vybudování 14/15 Baťova institutu jsou přitom 900 milionů. Svým významem je tato investiční akce srovnatelná s rekonstrukcí Baťova mrakodrapu, jehož zásadní oprava byla v minulosti impulzem k postupnému oživování celého areálu bývalých Baťových závodů.

Baťův institut kromě další revitalizace továrního areálu nabídne nové sídlo krajským kulturním institucím, které doposud sídlí v nevyhovujících pronajatých prostorách. V průmyslových objektech najdou své nové sídlo Krajská knihovna Františka Bartoše, Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská galerie výtvarného umění.

Na celý projekt byla vypsána architektonická soutěž. Zvítězil v ní architekt Juraj Sonlajtner z pražského ateliéru ADNS. I po stavebních úpravách bude zřejmé, že jde původně o továrnu – zůstanou například zachovány tovární stropy i konstrukce budov. Součástí úprav bude také vytvoření venkovní výstavní plochy mezi oběma domy, která bude sloužit i pro koncerty pod širým nebem a jiné kulturní akce.

„Celý komplex bude otevřen ve druhé polovině roku 2013. Od podzimu 2012 by však již měla být v provozu budova 14, v níž na návštěvníky budou čekat nově pojaté expozice Krajské galerie výtvarného umění a Muzea jihovýchodní Moravy,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš, který je předsedou řídícího výboru projektu. Název 14/15 Baťův institut podle něj přesně vystihuje budoucí poslání budov. „Na straně jedné je to využití číslovek v duchu Baťova legendárního systému označování továrních budov, na straně druhé je to sousloví Baťův institut, jež má evokovat navázání na tradici někdejšího Baťova Studijního ústavu a Školy umění, tedy instituce, v níž se střetávají kultura, vzdělanost a věda,“ uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.