MIPIM 2011: Nad globálním realitním trhem vychází slunce

Letošní počasí v Cannes, dějišti 22. ročníku veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM, jako by bylo odrazem současného stavu celosvětového realitního trhu: přestože paprsky ještě nehřály, slunce již předznamenávalo budoucí jaro.

Pozitivnější nálada se promítla jak do statistiky veletrhu, tak především do trendů a prognóz, prezentovaných v rámci rozsáhlého konferenčního programu. Návrat důvěry na globální realitní trh potvrdila také letošní zvýšená účast investorů, kterých se akreditovalo téměř čtyři tisíce. Prognózy společnosti Jones Lang LaSalle pro vývoj světového realitního trhu v roce 2011 očekávají 20 až 25procentní nárůst investiční aktivity, přičemž již v roce 2010 objem celosvětových investic vzrostl o 50 procent v porovnání s rokem předchozím. MIPIM se vždy dotýká nejpalčivějších témat současného realitního a investičního trhu.

Klíčový příspěvek přednesl přední světový ekonom Nouriel Roubini, který hovořil o vyhlídkách globální ekonomiky a jejích důsledcích pro realitní trh. Podle tohoto vizionáře, který v roce 2006 předpověděl ekonomickou recesi, je realitní sektor v čím dál větší interakci s rozvojem celosvětové ekonomiky. Proto je nutné, aby investoři a developeři analýzy a vyhlídky globální ekonomiky při přípravě svých developerských strategií detailně znali a brali v úvahu. Dalším významným tématem MIPIM byl dlouhodobě udržitelný rozvoj a jeho naplňování při tvorbě urbanistických strategií a městské infrastruktury. Na něj se soustředil summit primátorů a hejtmanů evropských měst a regionů.

#####Investice ovlivňují velké sportovní události

Velkou pozornost vyvolaly rozsáhlé projekty, spojené s budoucími sportovními akcemi světového významu: Londýn se soustředil na infrastrukturu spojenou s letní olympiádou 2012, rozsáhlou prezentaci zimních olympijských her 2014 mělo Soči. O investičním potenciálu a infrastruktuře spojené s Mistrovstvím světa ve fotbale 2014 mluvil Gilberto Kassab, primátor největšího brazilského města Sao Paulo. Pokud jde o trendy veletrhu, byl vidět návrat celosvětových developerských projektů velkého rozsahu. Jmenujme mimo jiné novou rezidenční a komerční čtvrť Schwabinger Tor v Mnichově, Hudson Yards v srdci newyorského Manhattanu s novou školou i prodlouženou linkou podzemní dráhy, multifunkční projekt Zorlu Center na křižovatce Evropy a Asie v Istanbulu včetně uměleckého centra pro dva tisíce diváků, katarský projekt Musheireb měnící město Dauhá v dynamickou metropoli či monstrózní projekt Akademičeskij v ruském Jekatěrinburgu s byty pro 325 000(!) obyvatel, komerčními a společenskými prostorami.

#####Češi se v rostoucí konkurenci ucházeli o přízeň investorů

[file:9760:small:right]

Česká republika byla na veletrhu zastoupena zhruba stejným počtem 80 společností jako loni. Vlastní expozice měla Praha, Brno a Ostrava, stejně jako některé kraje – například Středočeský a Jihomoravský. Veletrh je tradičně také fórem pro prezentaci významných v tuzemsku působících nadnárodních investorů a developerů, kteří spolu vystavují právě na stáncích Prahy, Brna či Ostravy: mezi nimi lze uvést např. HOCHTIEF Development, CTP, Unibail-Rodamco, Multi Development či RPG Real Estate. Jak potvrdily veletržní diskuse i samotné prezentace, stav současné globální ekonomiky se odráží v rostoucí konkurenci mezi městy a regiony, usilujícími o přízeň investorů. Odborníci se shodli, že pro vstup dlouhodobých investorů, pomáhajících městům v jejich růstu, dnes už nestačí jen dobré ekonomické výsledky.

*

O trendech veletrhu, promítnutých do konkrétních prezentací českých měst a krajů, vypovídají jejich zástupci:

*Josef Nosek, náměstek primátora hlavního města Prahy pro územní rozvoj*: „Vedle vizí rozvoje reprezentovaných mimo jiné konceptem nového územního plánu, k němuž nyní zpracováváme na 16 tisíc připomínek, a studií konkrétních řešení pro plánovaná rozvojová a transformační území jsme na veletrhu zejména investorům a developerům představili aplikaci Geoportál. Ta slouží široké i odborné veřejnosti a Praha ji vytvořila jako vůbec první samospráva v České republice. Součástí Geoportálu je Georeport, poskytující detailní informace o omezeních, která jsou důležitá při stavebních přípravách nebo nákupu nemovitostí.“

*Primátor Brna Roman Onderka*: „Svou přítomností na veletrhu demonstrujeme, že druhé největší české město má nejen jasnou představu o své ekonomické budoucnosti, ale že je zároveň schopné obstát v konkurenčním prostředí evropských měst. Že se nám to daří, potvrzuje mimo jiné prestižní ocenění Město budoucnosti („City of the Future“) udělené Brnu pro rok 2010 a 2011 časopisem pro obchod a investice fDi vydávaném skupinou Financial Times, pokud jde o schopnost přilákat zahraniční investory. Svou budoucí prosperitu staví Brno na znalostní ekonomice a perspektivních oborech s vyšší přidanou hodnotou, jakými jsou například biotechnologie a informační technologie.“

*Primátor Ostravy Petr Kajnar*: „Pro Ostravu považujeme za velmi důležité, aby pokračoval další rozvoj zdejších dvou vysokých škol, Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava a Ostravské univerzity, a to v souvislosti s plánovanou klasifikací českých vysokých škol do dvou kategorií: univerzit výzkumných a regionálních, přičemž těch prvních bude mnohem méně. Ostrava bude o statut výzkumné univerzity velmi usilovat. Uvažuje se o spojení jmenovaných ostravských univerzit tak, aby byly silnější a působily ve velmi širokém spektru oborů. Pak můžeme očekávat nárůst absolventů v oborech atraktivních pro investory, jako jsou například informační technologie. Tomu chceme přizpůsobit i vývoj ploch a ostravské nabídky pro investory.“