Mnohotvárný kruh

Magický tvar, jenž od nepaměti přitahoval lidstvo dokonalostí své formy, filozofickým nábojem zobrazujícím nekonečno, spojuje počátek a konec do jednoho uzavřeného celku. Není divu, že se jím inspiroval nespočet tvůrců od dávnověku po současnost.

#####Uzavřený kruh Steva Jobse

Když v červnu letošního roku Steve Jobs představoval záměry společnosti Apple Inc. postavit nový korporátní kampus pro 13 000 zaměstnanců v kalifornském Cupertinu, možná už tušil, jak málo času mu zbývá. Projekt pro nový areál využívající pozemky bývalého sídla firmy Hewlett Packard řeší revitalizaci části města o rozloze 708 000 m2 v duchu ekologických zásad – dopad na okolní prostředí a zvýšení podílu zeleně ze současných 20 % na 80 % byly důležitými kritérii developerského záměru představeného městské radě Cupertina. Během října 2011 ukončila radnice sběr komentářů veřejnosti i zastupitelstva k zamýšlenému projektu a začátkem příštího roku se očekává její konečné vyjádření.

Apple Campus 2 plánovaný nedaleko původních kanceláří kvůli kontinuitě personálního složení firmy je přátelský nejen k přírodnímu prostředí, místní infrastruktuře, ale také ke svým zaměstnancům. Počítá s vlastní čističkou vody, fotovoltaickými kolektory, které by měly v maximální míře pokrýt spotřebu areálu. Záměrem zalesněné úpravy oblasti včetně vlastního parku uvnitř hlavní kruhové stavby je zlepšit kvalitu ovzduší. Lokální infrastruktura řeší snížení dopravního provozu a s ním spojeného hluku. Kromě čtyřpodlažní kancelářské budovy ve tvaru prstence o průměru 460 metrů postaveného ze skla a kovu kampus skýtá konferenční prostory s kapacitou 1000 míst, výzkumné centrum, kavárnu, firemní fitness a třípatrové parkoviště částečně zapuštěné pod úroveň země.

Půdorys obrovského kruhu s 260 000 m2 kancelářských ploch vytvoří neobvyklé pracovní prostředí se stěnami kopírujícími zakřivení po jeho vnitřním i vnějším obvodu. A kdo je autorem návrhu revitalizace? Jedno z nejvyhledávanějších a nejoceňovanějších studií na světě v čele s mužem, jemuž byl pro přínos architektuře udělen titul sir – londýnští Foster and Partners. Pokud město Cupertino svolí, bude pod záštitou developera Arup a prováděcí firmy Kier & Wright dokončena realizace projektu do roku 2015.

#####Nákupy s parkovou úpravou

Zkrabacená kůže z lesklé nerezové oceli volně obepíná sedmipodlažní budovu obchodního centra Liverpool v mexickém Huixquilucanu jako kůže oblíbeného psa šarpeje, ovšem robotického. Chrání návštěvníky nákupního centra před pronikavostí slunečních paprsků i chaosem předměstí protkaného proudy dálnic a křižovatek bez veřejných prostranství. Kolem budovy zkonstruované na 30 000 m2 v rychlém tempu svižně proudí každodenní život, málo příznivý přístupu pěších. Rychlost se stala důležitým faktorem nejen při výstavbě budovy během jediného roku 2011, ale utvářela i dynamický design komplexu. Vedení obchodních domů Liverpool patřících k největšímu nákupnímu řetězci v Mexiku s historií dlouhou 164 let zvolilo pro obrození své značky tým nejprogresivnějších designérů a architektů. Na interiérech se podílelo americké studio s brazilskou pobočkou FRCH, střešní zahradu projektoval Newyorčan Thomas Balsley a prostory pro gurmány JHP.

#####Trojí prsten pro Peking

Tři objemné prstence skrývající v útrobách luxusní hotel o 1500 lůžkách se chystá postavit americké studio Emergent v čínském hlavním městě, Pekingu. Developeři zamýšlejí budovu dlouhou 303 metrů s celkovou plochou 213 000 m2 věnovat především účelům pořádání mezinárodních konferencí. Vzhledem k umístění v blízkosti letiště se má plánovaný největší hotel Pekingu stát výraznou dominantou vítající návštěvníky města během přistávacích manévrů. Protože k losangeleskému studiu Emergent a jejímu zakladateli Tomu Wiscombovi neodmyslitelně patří zájem o kosmické materiály, biologické systémy převedené do architektonických struktur a promyšlené konstrukce fasád i tepelných rozvodů, setkáme se s těmito inovativními přístupy také u organické stavby hotelu.

Pod kopulemi z ETFE membrány zastřešujícími tři nádvoří uvnitř kruhů se hosté mohou procházet zahradami připomínajícími pralesy s jezírky a říčkami. Mezi dvěma vrstvami fasády odolávajícími všem rozmarům počasí vzniká tepelná zóna působící jako nárazník. Plášť vytváří ocelovou mřížovanou strukturu konstrukčně podpořenou sítí upevněnou na prstence po obvodu stavby a na vrcholech kruhů, která je nezávislá na horizontálním rozložení pater vnitřní budovy schované v jeho nitru. Diamantový vzorec vnějšího pláště doplňuje systém rozvodů solárního i teplovodního vytápění a občasné žlábky odvádějící dešťovou vodu. Návštěvníci budou moci z nejvyššího patra hotelu obdivovat panoramatický výhled na okolní budovy zalidněné čínské metropole.

#####3D rozměr Möbiovy pásky

Nezapomenutelná čínská architektonická kancelář BIAD UFO (= un-forbidden office) dokončí v Pekingu v průběhu příštího roku další z monumentů oblíbeného tvaru prstence. Na pozemku o 1,8 hektaru v jihozápadním rohu parku Chaoyang vzniká Phoenix International Media Center, tedy mediální centrum satelitní televize Phoenix. Podobně jako předchozí budova ze stejné lokace přikrývá dvouvrstvý plášť dvě věže tvarově nezávislé na ocelové konstrukci fasády. Skořápka s izolační funkcí balí dvě budovy, v nichž se skrývá 65 000 m2 mediálních a produkčních kanceláří i vysílacího studia, do jednoho úhledného balíčku, v němž jsou zahrnuty i společné veřejné prostory propojené eskalátory, schodišti a visutými rampami. Společný měkce tvarovaný obal redukuje spotřebu elektrické energie obou věží a zároveň tvoří jakýsi klimatický nárazník chránící vnitřní prostor před zimními větry či turbulencemi způsobenými vysokou zástavbou z jižní strany.

Dešťová voda bude namísto drenážních trubek stékat přirozeně po žebroví konstrukce do sběrných nádrží, odkud se přefiltrována znovu využije pro vodní atrakce nebo k zalévání zeleně. Výškový rozdíl mezi jižní a severní částí prstence, respektive jižní a severní věží ukrývající se v něm, umožňuje přísun dostatečného množství denního světla v atriu i v sousední rezidenční čtvrti přilehlé ze severu, přirozenou ventilaci a také výhled z vyšších pater směřující ven z budovy. Tvarově se čínští architekti nechali inspirovat prostorovým hlavolamem známým pod pojmem Möbiova páska, tedy dvourozměrným jevem, jenž se chová jako trojrozměrný objekt. Matematik německého původu, August Ferdinand Möbius, by se divil, jakých rozměrů se dočkala jeho prostorová hříčka.